I sikre hænder får international opmærksomhed

Det danske forbedringsarbejde i kommunerne høster ros og opmærksomhed fra udlandet. International ekspert kalder det unikt.

Projektleder i I sikre hænder, Tina Lynge fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed, taler ved den britiske konference om kvalitet og patientsikkerhed.

Kommunerne i I sikre hænder har vist, at det kan lade sig gøre at udrydde tryksår og alvorlige medicinfejl, reducere fald og forbedre tandsundheden. De markante forbedringer i plejen og behandlingen af borgerne vækker opsigt og tiltrækker opmærksomhed fra resten af verden.

Om I sikre hænder
Projekt I sikre hænder giver borgerne i ældreplejen en sikker pleje og behandling blandt andet ved at reducere antallet af tryksår, medicinfejl, fald og infektioner.
18 kommuner deltager i I sikre hænder, og Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Sundheds- og Ældreministeriet og KL står bag.

Senest var kommunernes indsats på programmet på den britiske konference om kvalitet og patientsikkerhed, hvor projektleder i I sikre hænder, Tina Lynge fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed, var en af hovedtalerne. Mens Sønderborg Kommune netop har haft besøg af repræsentanter fra det skotske sundhedsvæsen i regionen Highland. Tidligere har den tyske sundhedsminister i den tyske delstat Niedersachsen været på studietur til kommunen og præsenteret deres forbedringsarbejde på konferencer i Berlin og London.

– Danmark er på mange områder et foregangsland i forhold til kvalitet og patientsikkerhed i kommunerne – og forbedringsarbejdet i I sikre hænder er unikt i verden, siger Tina Lynge og peger på den igangværende udbredelse af I sikre hænder til 13 nye kommuner:

– Udbredelsen af metoderne og erfaringerne fra de fem pilotkommuner til 13 nye kommuner er noget, der ikke tidligere er afprøvet i samme skala med forbedringsprojekter i Danmark – og på verdensplan er der kun meget begrænsede erfaringer med det.

Unik indsats i kommunerne

Ifølge Jason Leitch, leder af patientsikkerhed og kvalitetsforbedring i Skotland, er indsatsen i I sikre hænder enestående i verden. Han har flere gange deltaget i projektets læringsseminar og coacher sundheds- og ældrecheferne i kommunerne.

Jason mener, at andre lande bør lade sig inspirere af arbejdet i I sikre hænder:

– Hele verden kigger på det arbejde, som I er i gang med. Danmark er faktisk foran Skotland på det her område, selvom vi har arbejdet systematisk med patientsikkerhed i sundhedsvæsenet i længere tid. Så vidt jeg ved, er ’I sikre hænder’ unikt i verden, fordi det tackler sikkerhed i en plejecenter – og hjemmeplejekontekst.

Find mere om