I et af de fattigste og mest etnisk diverse kvarterer i Østlondon findes et sundhedscenter med en lidt anden tilgang end det traditionelle britiske sundhedsvæsen. Bromley byBow har så stor succes, at det nu virker som godt eksempel for resten af landet og også som inspiration internationalt.
I stedet for kun at behandle sygdom, arbejder centret også for at forbedre de sociale forhold, der ofte ligger til grund for beboernes sundhedsproblemer. Det kan fx være jobtræning og uddannelse, hjælp til bolig eller rådgivning omkring økonomi.
Centeret er også pioner inden for såkaldt ”social prescribing”, dvs. sociale tilbud og aktiviteter på recept. Det kan fx være tilbud om fysisk aktivitet eller formelle eller uformelle tilbud om social støtte for at imødegå mere grundlæggende årsager til sygdom.
– Vi ser det som vores opgave at støtte borgerne i at klare sig selv så meget som mulig, så de opretholder deres uafhængighed og selvbestemmelse. Det gør vi ved at guide dem til de rigtige tilbud i sundhedsvæsenet og ved at hjælpe dem med bolig, job, uddannelse osv. Vi gør det ved at styrke individet, familierne og lokalsamfundet, siger Guy Boersma, direktør for Bromley by Bow Health Partnership, der leder sundhedscenteret ved Bromley by Bow.
– Jeg har i mange år været tilknyttet NHS, det nationale sundhedsvæsen. Eller det burde snarere hedde ’sygdomsvæsen’, for det er meget fokuseret på at give medicin, behandle sygdomme osv. Politikerne anerkender at forebyggelse er det rigtige at gøre, men vores sundssystem er ikke indrettet til det. Det er det, vi prøver at gøre anderledes ved Bromley by Bow. Vi har forpligtet os til at yde en mere holistisk sundhedspleje, siger Guy Boersma.
Begyndte i lokal kirke
Det hele startede i 1980’erne som et medborgerhus, der åbnede i en lille lokal kirke. Her tilbød frivillige deres støtte til den lokale befolkning. Bromley by Bow er et område præget af høj arbejdsløshed, lave indkomster og en høj andel af etniske minoriteter.
– 50 sprog og dialekter tales inden for 10 minutters gang fra vores bygning, fortæller Rob Trimble. Han har været med fra begyndelsen, hvor hans hustru var en af de frivillige i centeret. Han blev inddraget i projektet og var direktør for Bromley-by-Bow i 20 år indtil 2022. Han er fortsat en del af Bromley by Bow Health Partners, der leder sundhedscenteret.
– Fra begyndelsen var ideen at skabe et rum, der var åbent for hele samfundet, og hvor folk kunne føle sig trygge og opbygge stærke relationer. Meget af vores tidlige arbejde fokuserede på at bruge kunst til at åbne op og give folk følelsen af muligheder deres liv. Gennem årene lærte vi, at sundhed primært er drevet af sociale faktorer, ikke kliniske, og at velvære skabes ved at have et formål med livet, fortæller Rob Trimble.
Senere kom ideen om at tilknytte områdets praktiserende læger, og nu består Bromley-by-Bow af to separate enheder, der arbejder tæt sammen. Det ene er det oprindelige medborgerhus, der finansieres af private fonde, velgørenhed og frivilligt arbejde. Det andet er Bromley by Bow Health, sundhedscentret, der er en del af og finansieres af de nationale britiske sundhedsvæsen, NHS.
Sundhedscenteret ved Bromley by Bow har nu fire lokationer fordelt i centerets optageområde, som er på ca. 50.000 mennesker. Centeret har ca. 200 ansatte fra et væld forskellige faggrupper, sygeplejersker, farmaceuter, assistenter og administrative medarbejdere samt 11 praktiserende læger. Mange af centerets ansatte er lokale borgere, og centeret er derfor også en vigtig arbejdsplads i området.
Sociale aktiviteter på recept
Ideen om ”social prescribing” voksede, da man begyndte at arbejde sammen med de praktiserende læger.
– Lægerne oplevede, at det kunne være svært at hjælpe patienterne med deres helbredsproblemer, fordi problemerne i virkeligheden havde rod i sociale forhold. Det kunne fx være en patient med lungesygdom, som havde brug for en bolig uden skimmel. Det kunne være en patient, der ville være bedst hjulpet med at få sig et job og en indkomst. Eller en patient, der levede meget isoleret, som ville have gavn af aktiviteter sammen med andre mennesker, siger Rob Trimble.
De praktiserende læger begyndte at arbejde sammen med medborgerhusets frivillige ressourcepersoner, der efterhånden havde godt overblik over de sociale tilbud i området, fx muligheder for genhusning, jobtræning, uddannelse og tilbud om fællesaktiviteter i centret.
Dette samarbejde har udviklet sig til det Bromley by Bow, der i dag er berømt over hele Storbritannien og også udover landets grænser. På centerets hjemmeside findes en række rapporter, der viser, hvordan de kombinerede sundheds- og sociale tilbud har hjulpet tusindvis af mennesker i området.
Spredes nationalt
De resultater, der er opnået ved Bromley-by-Bow har haft indflydelse på den nationale britiske sundhedspolitik. Ideen om social prescribing er det, som har været nemmest at sprede, og der man har ansat 1500 social prescribing links workers, der er tilknyttet grupper af praktiserende læger over hele landet. Link workers hjælper med at iværksætte sociale foranstaltninger og at finde relevante tilbud i lokalsamfundet.
Andre dele af Bromley by Bow-konceptet er vanskeligere at udbrede:
– Det afhænger meget af mindsettet hos ledelsen. Interesserer de sig for, hvad der sker, når sundhedsvæsenet slipper patienten, og patienten går hjem? Er de committede til integration og koordination?, siger Guy Boersma.
Gennem sin rolle som ambassadør i organisationen Healthcare Denmark har han kendskab til det danske samfund, og han mener, at tankerne fra Bromley by Bow har gode chancer i det danske sundhedsvæsen.