2. februar – også kendt som ‘den anden i anden’ – er pårørendedag. Organisationen bag, ‘Pårørende i Danmark’, skriver på sin hjemmeside, at »Datoen har vi selv valgt, og den er ikke tilfældig, for der er jo altid en anden, når man er pårørende.«
Pårørende er vitale for dem, de er pårørende til, som mennesker, men også i forhold til kvalitet og patientsikkerhed. Vi ved, at pårørende yder en meget vigtig indsats, når de hjælper fx syge ældre. Indsatsen er vigtig for det menneske, der ikke længere kan klare sig selv, men er blevet afhængig af andres hjælp.
Når pårørende er med, kan det give bedre sammenhæng og kvalitet i behandlingen og plejen, og dermed giver det også en bedre livskvalitet for det enkelte menneske. Det kan være en stor fordel, at de pårørende er med til samtalen med lægen, med visitationen eller andet og kan hjælpe med at huske, hvornår medicinen skal tages, hvor ofte øvelserne skal laves og i det hele taget er med til at følge op.
Udfordret samarbejde
I Dansk Selskab for Patientsikkerhed har vi en række projekter og fokusområder i relation til pårørendes rolle, bl.a. i forhold til hospitalsbehandling i hjemmet, når der skal tales om døden og i relation til medicinsikkerhed. Den viden, vi får fra projekterne skal støtte op om de pårørendes indimellem svære rolle og samarbejdet mellem pårørende og personale.
Vi ser imidlertid også, at pårørendesamarbejdet kan være udfordret. Vi har hørt om ret grelle problemer fra udlandet, og nu viser det sig på forskellig vis i Danmark.
Pårørende har en stor betydning for kvaliteten, men de har også et ansvar for den.
Inge Kristensen
Vi arbejder med sundhedsprofessionelle både på hospitaler og i kommuner, der fortæller om pårørenderelationer, som er så anstrengte, at medarbejdere bliver overfuset, truet og indimellem fysisk overfaldet. I yderste konsekvens stopper medarbejderne i jobbet på grund af vanskelige pårørenderelationer. Det er heldigvis stadig sjældne tilfælde, men de fylder.
Man kan blive pårørende fra den ene dag til den anden, og sorg over situationen, kombineret med afmagt og manglende viden om hvad man kan forvente, kan tage overhånd i situationer, hvor der kan være grund til en kritisk indstilling – eller hvor forventningerne til samarbejdet på hospitalet, plejehjemmet eller i hjemmeplejen ikke er afstemt eller ikke er realistiske.
Vigtige pårørende
Antallet af klager stiger nogle steder. Klager kan være berettiget, selvfølgelig. Men oftest drømmer jeg om, at man i stedet tager skeen i den anden hånd og sætter sig ned og definerer, hvad kvalitet er ‘hos os’. For pårørende har en stor betydning for kvaliteten, men de har også et ansvar for den.
På den anden side drømmer jeg om, at man systematisk har opstartssamtaler med borgerne og de pårørende, hvor man får en samtale om håb, ønsker og gensidige forventninger. Systematik er faktisk også omsorg.
Selv om nogle kunne ønske sig overvågning og tilbagemeldinger for ‘deres’ ældre, er det nok ikke en optimal løsning på nogen måder. Eller – som Jonatan Spang argumenterer for i ‘Tæt på sandheden’ – at gøre Aula til danskernes eneste sociale medie, når nu Facebook og Instagram efterhånden lukker ned for demokratisk brug af deres platforme!
Ét er, at Jonatan Spang gør grin med, at vi sagtens kan klare os uden de Trump-elskende tech-milliardærers sociale medier, fordi vi har Aula – noget andet er at udbrede det til ældreområdet.
Så hellere samskabelse om kvalitet og om det gode samarbejde med pårørende.
Pårørende er utrolig vigtige.
God pårørendedag.