Det er mandag d. 8. november, og klokken er lidt i otte, da de første konferencedeltagere ankommer til Scandic Copenhagen.
Godmorgen og velkommen – lyder det fra en af PS!’ medarbejdere, som byder deltagerne velkommen i foyeren. I alt vil 350 deltagere over de næste to dage blive en del af Patientsikkerhedskonferencen 2021.
Smil og forventningsfulde blikke ses på deltagernes ansigter i håbet om inspiration, spændende debatter og viden om de nyeste tendenser inden for patientsikkerhed – og, så selvfølgelig, at netværke med ligesindede inden for patientsikkerhed.
Konferencen vil over de næste to dage favne en bred vifte af fagligheder inden for sundhedssektoren, hvilket er noget mange deltagere har set frem til:
– Endnu en spændende dag begynder. Morgenmøde på Scandic, Patientsikkerhedskonference, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, skriver Vivi Pedersen, chef for Kvalitet og Patientsikkerhed hos Region Nordjylland, LinkedIn.
Og Mette Schaap Nygaard, risikomanager hos Københavns Kommune, deler i sit LinkedIn-post et billede af et PowerPoint-slide med teksten “Hvordan fremtidssikrer vi sundhedsvæsenet?” og skriver:
Morgenmadssession med indsigt: Hvad har vi lært af covid-19-pandemien?
De morgenfriske får fornøjelsen af forfatterne bag bogen: Kvalitet og Patientsikkerhed under covid-19, der fortæller om de 7 temaer, der karakteriserer bogen.
Efter morgenmadssessionen er afsluttet, strømmer deltagerne ud i pauseområdet, hvor en meget populær konkurrence finder sted. Her kan deltagerne vinde bogen, hvis de svarer rigtigt på, hvor mange forfattere, der har været med til at skrive bogen.
De heldige vindere blev trukket ved lodtrækning begge dage – stort tillykke og god læselyst til Christina Sandbjerg og Sara Kvam.
Det rigtige svar er i øvrigt, at der er mere end 100 aktører i og omkring sundhedsvæsenet, der har bidraget til bogen.
Mere om bogen Kvalitet og Patientsikkerhed under covid-19
Ballet åbner!
Klokken ni åbner ballet i den store konferencesal. Alle deltagere sidder om runde borde og nyder kaffe og morgenmad. På scenen byder bestyrelsesformand Karin Friis Bach sammen med næstformand Jens Christian Hedegaard for Dansk Selskab for Patientsikkerhed velkommen til dette års Patientsikkerhedskonference 2021.
Nu er konferencen for alvor skudt i gang, og direktør for selskabet, Inge Kristensen, introducerer nu konferencens første keynote, som er LIVE fra Skotland.
Alle keynotes på Patientsikkerhedskonference 2021 på video
Corona – the Scottish way
Den skarpe keynote-taler, Jason Leitch, Clinical Director for Healthcare Quality and Strategy i Skotland, toner frem på scenens store lærred. Leitch er Skotlands svar på Søren Brostrøm og har derfor været et kendt ansigt på skotsk TV, hver gang nye tiltag er blevet rullet ud under covid-19-krisen. Han fortæller os, hvordan den skotske regering har håndteret pandemien.
PS!-vicedirektør Vibeke Rischel har kogt Jason Leitchs budskab ned til følgende tweet:
Efter konferencen fanger PS! nogle deltagere, for at høre hvad de har fået ud af Patientsikkerhedskonferencen 2021. Deltager Bettina Andersen, der er sygeplejerske på Akutafdelingen i Region Sjælland, tager denne punchline med hjem fra Jason Leitchs oplæg:
– Det handler om, at personalet skal opleve, at det er trygt at gå på arbejde, og at det er trygt at være patient. Og at det ikke handler så meget om at få gratis kaffe og chokolade.
Mere om Jason Leitch og ledelsesmodellen High impact leadership her
Teknologi øger patientsikkerheden i fremtiden
Formiddagens anden keynote er med Liselotte Højgaard, klinisk professor i medicin og teknologi ved Københavns Universitet og Tobias Bøggild-Damkvist, patientambassadør og direktør i Type1 – Tænketank for Diabetes.
De giver deres bud på, hvordan kunstig intelligens skaber bedre patientsikkerhed i en verden i forandring. Højgaard fortæller om teknologiske megatrends, som kommer til at præge patientsikkerhed i fremtiden, mens Tobias ser på patienternes rolle, når vi skal implementere nye løsninger.
Interview med Liselotte Højgaard: Jo mere vi kan uddelegere til maskinerne, jo bedre
Fire aktuelle temaer
Efter morgenens keynote-talere bliver den store sal delt ud i fire sporsessioner, som deltagerne har tilmeldt sig til på forhånd. Imens salen bliver inddelt i fire lokaler, cirkulerer deltagerne rundt i pauseområdet og møder nye såvel som gamle bekendtskaber.
Sessionerne giver indblik i fire højaktuelle temaer fra arbejdet med patientsikkerhed og kvalitet i sundhedsvæsenet.
Spor 1 er et lederspor og handler om fremtidens lederskab af forbedrings- og patientsikkerhedsarbejdet. Spor 2 er et videns- og patientsikkerhedsspor og her er emnet compassion og nærvær som forebyggende tiltag imod stress og udbrændthed.
Spor 3 er et redskabs- og løsningsspor og handler om, hvordan vi binder patientsikkerhed og bæredygtighed sammen. Og sidst men ikke mindst er spor 4 et forbedringsspor, der går dybere ned i sikre sammenhængende patientforløb.
Selvledende teams kræver, at vi tør prøve noget nyt
Klokken har nu passeret 16, og efter en dag spækket med faglige oplæg og diskussioner bliver endnu et spændende tema bragt på banen. Det sker på den store konferencescene til dagens tredje og sidste keynote. Nu skal det handle om selvledende teams. Martin Sandberg, der er projektchef for VIVE, fortæller om den hollandske model for selvledende teams kaldet Buurtzorg-modellen, som lynhurtigt er blevet berømt.
Michael Bech, forsknings- og analysechef og professor fra VIVE, deler på LinkedIn sin oplevelse af keynoten. Han skriver blandt andet:
– Patientsikkerhed og selvstyrende teams – hvordan kan indførelsen af selvledende teams inspireret af Buurtzog Nederland påvirke kvalitet og patientsikkerhed? Dette spørgsmål bliver drøftet på Dansk Selskab for Patientsikkerheds patientsikkerhedskonference, hvor Martin Sandberg Buch præsenter erfaringer sammen med Louise Thule fra Haderslev Kommune.
Louise Thule giver sit perspektiv på, hvad der skal til for at sikre kvalificeret- og dermed patientsikker – pleje og behandling i fremtiden – med udgangspunkt i selvledende teams.
Bornholms Hospital har også afprøvet metoden med selvledende teams. Direktør for Bornholms Hospital, Annemarie Hellebek, deler i keynote 3 sin erfaring:
– Det kan godt lade sig gøre at implementere selvledelse i en eksisterende organisation, og der bliver truffet nogle gode beslutninger i afdelingen. Så dette initiativ har både understøttet trivsel og dermed også vores rekruttering.
Hvordan Bornholm Hospital har arbejdet med selvledende teams
20 års fødselsdagsfejring med Dansk Selskab for Patientsikkerhed
Klokken ernu slået 17.15 på konferencens første dag og poppende champagnepropper lyder for at fejre selskabets 20 års fødselsdag. Bestyrelsesformand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Karin Friis Bach, hæver glasset og ønsker selskabet og selskabets medlemmer tillykke med de 20 år.
Historien om selskabets fødsel bliver fortalt, og videohilsner fra Institute for Healthcare Improvement (IHI) og fra danske aktører i sundhedsvæsenet som sundhedsminister Magnus Heunicke popper op på storskærmen – følg med i PS!’ julekalender i december 2021 på Twitter og LinkedIn for at få historien og videohilsenen.
Deltagerne workshopper sig igennem dag 2
På konferencens anden dag står den på workshops for konferencens deltagere. Deltagerne har i forvejen meldt sig på deres foretrukne tema hjemmefra.
Deltagerne workshopper sig igennem fire temaer:
- Fremtidens kvalitets- og patientsikkerhedsarbejde – hvad har vi lært af corona-krisen?
- Samskabelse af bærende principper i nyt kvalitetsprogram
- Hvordan fremtidssikrer vi sundhedsvæsenet?
- Rettidigt patientsikkerhedsarbejde – hvordan kan vi sætte tempo i læring i kvalitet og patientsikkerhed med nye redskaber?
Hvad har deltagerne fået med hjem fra konferencen?
Konferencedagene lakker mod enden, men før vi går hjem, skal vi have et indblik i, hvad deltagerne tager med hjem fra konferencen.
I videoen kan du se, hvad Morten Weidemann, risikomanager på Bornholms Hospital, og Bettina Andersen, sygeplejerske, Akutafdelingen i Region Sjælland, tog med hjem fra konferencen.
På LinkedIn strømmer det også ind med flere positive kommentarer om konferencen:
– Well done. PS! formår at samle og forstår vigtigheden af, at alle aktører i sundhedsvæsenet er nødt til at mødes (ofte) og tale om, hvordan patientsikkerhed konstant kan forbedres, skriver Niels Henriksen, chef og bestyrelsesrådgiver hos Make it better Consulting.
– Tak for en spændende konference, som giver mange gode tanker med tilbage på jobbet!, lyder det i et post fra Anne Sophie Laage, specialkonsulent hos Styrelsen for Patientsikkerhed.
Tak til alle for en fantastisk Patientsikkerhedskonference 2021
Vi slutter artiklen af med en lille video fra dette års konference, der tager deltagerne med tilbage til konferencen og som giver ikke-deltagende en snas af konferencestemningen.
En stor tak lyder fra selskabets direktør, Inge Kristensen:
– Tusind tak for alles bidrag på konferencen! Tak til programkomitéen og selskabets bestyrelse, til medlemmer af Patientsikkerhedsrådet og Patientambassadørerne, til medarbejderne i PS!, til de mange dygtige oplægsholdere – og ikke mindst – til de mange engagerede deltagere. Vi ses igen i 2022 til vores næste Patientsikkerhedskonference i april.
Næste Patientsikkerhedskonference er allerede den 25. og 26. april 2022. Vi glæder os til at offentliggøre de spændende temaer, keynotes og sessioner i det nye år.
Får du ikke allerede faglig information og nyheder fra PS!, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.