Nu er 15 nye kommuner for alvor i gang med forbedringsprogrammet I sikre hænder, der har til formål at sikre en sikker pleje og behandling til borgerne i ældreplejen. De har nemlig deltaget i det første læringsseminar, der blev afholdt virtuelt i slutningen af januar 2021.
– I sikre hænder er kommet rigtig godt fra start. Kommunerne var virkelig velforberedte og viste et stort engagement. Man kan mærke, at de virkelig gerne vil det her. Ved fælles hjælp har vi fået programmet til at blomstre. De har sat sig nogle ambitiøse mål, siger Bodil Elgaard Andersen, der er chefkonsulent i Dansk Selskab for Patientsikkerhed og projektleder for I sikre hænder.
I alt har knap 300 deltaget i det første læringsseminar i I sikre hænder 3. De 15 nye kommuner var fordelt over tre dage fra den 20.-22. januar, hvor 5 kommuner deltog per dag. En af dem var Horsens Kommune.
– Vi har glædet os rigtig meget, for vores interesse for og lyst til at deltage i I sikre hænder begyndte for to år siden. Vi er gået i gang med arbejdet på egen hånd, indtil vi officielt kunne blive optaget i I sikre hænder. Vi glæder os til at følge udviklingen hos de andre kommuner og til samarbejdet med Dansk Selskab for Patientsikkerhed, siger Michelle Bryde Nielsen, der er projektleder for I sikre hænder i Horsens Kommune.
Gennem I sikre hænder lærer medarbejdere og ledelse forbedringsmetoder til at skabe systematiske arbejdsgange, indsamle data og have et løbende fokus på læring og udvikling.
De 15 nye kommuner i I sikre hænder 3 er Holstebro, Ballerup, Fredericia, Gentofte, Gribskov, Guldborgsund, Horsens, Kolding, Middelfart, Ringkøbing-Skjern, Ringsted, Slagelse, Vallensbæk, Vesthimmerland og Ærø.
Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Sundhedsministeriet og KL står bag I sikre hænder 3.
Forbedringer i en krisetid
18 kommuner har allerede været igennem I sikre hænder. Med de 15 nye kommuner har en tredjedel af landets kommuner været en del af I sikre hænder. Kommunerne skulle præsentere sig selv og deres mål til læringsseminaret.
– Kommunerne var virkelig velforberedte og tændte, og det er imponerende i denne tid, siger Bodil Elgaard Andersen.
En ubuden gæst ved navn corona fik ændret formen på læringsseminaret, som skulle have været afholdt fysisk, men i stedet foregik i den virtuelle verden.
– Det kan selvfølgelig ikke helt måle sig med den fysiske udgave af læringsseminaret, men den virtuelle udgave har været en god erstatning, hvor kommunerne har fået redskaber til forbedringsarbejdet og i grupper har fået et lille kendskab til hinanden, siger Bodil Elgaard Andersen.
Høje forventninger
Forud for læringsseminaret har kommuner fået lavet foranalyser med konsulenter fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed, hvor formålet var at få et indblik i, hvordan kommunen organiserer sig, og hvordan kommunens allerede eksisterende ressourcer bedst bliver brugt for at opnå de mål, som kommunen ønsker at opnå i løbet af projektperioden. De indsigter skulle kommunerne præsentere på læringsseminaret.
Efter læringsseminaret er PS!-vicedirektør Vibeke Rischel meget imponeret over kommunerne – og det har kun gjort forventninger til dem endnu større.
– Jeg er vildt imponeret over, hvor langt kommunerne er. Jeg har dyb beundring for, hvor mange tanker de allerede har gjort sig om, hvad det er, som de skal i gang med. Det gør mig tryg. De 15 kommuner kan nå langt sammen. De har lagt op til, at vi kan have nogle høje forventninger til dem, siger Vibeke Rischel, der er vicedirektør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Kommunerne gav også udtryk for, at de efter læringsseminaret har fået gode redskaber og er mere end klar til det videre forbedringsarbejde under I sikre hænder.
– Det var en rigtig lærerig dag, hvor vi er blevet meget inspirerede. De metoder, som konsulenterne har undervist os i, hjælper os rigtig meget. Vi glæder os til at komme i gang, siger Lene Steensen, der er plejecenterleder på Skovsminde Plejecenter i Gribskov Kommune.
I sikre hænder 3 forløber over 2 år, hvor medarbejdere og ledelse lærer forbedringsmetoder til at skabe systematiske arbejdsgange, indsamle data og have et løbende fokus på læring og udvikling til gavn for de ældste borgere i samfundet.