International Forum on Quality and Safety skulle oprindeligt have været afholdt for første gang i København tilbage i april, men det fik COVID-19 sat en stopper for. I stedet for blev konferencen rykket til starten af november i cyberspace, hvor de knap 1.400 deltagere kunne høre oplæg virtuelt.
BMJ og Institute for Healthcare Improvement (IHI), der står bag konferencen, har allerede besluttet, at den i 2023 kommer til København, og det var noget PS!-formand Karin Friis Bach også nævnte, da hun var med til at åbne årets konference.
International Forum kommer til København i 2023
Dansk islæt bevaret
Selvom konferencen blev afholdt virtuelt, var det danske præg forsøgt bevaret. Tre ud af de i alt fem keynote-taler blev afholdt af danskere, der på hver sin måde har markeret sig. De danske keynote-talere var kok og entreprenør Claus Meyer, direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og ledende næstformand i Europa-Kommissionen Margrethe Vestager.
Claus Meyer lagde ud med den første danske keynote, hvor han delte sine erfaringer med at udbrede et koncept om god mad, som fik vores vicedirektør til at stille dette spørgsmål på twitter.
Under torsdagens danske keynote opstod der dog en smule drama, da Søren Brostrøm modtog et hasteopkald under PS!-direktør Inge Kristensens præsentation af ham.
Heldigvis gik det bedre til ugens sidste keynote.
Keynote-taler med nye perspektiver fra IHI
De to andre keynotes blev der også tweetet en del om på Twitter. Ugens første keynote var med IHI’s grundlægger Don Berwick og nuværende direktør og CEO Kedar Mate, som gav deres syn på, hvordan det står til med forbedringsmetoderne inden for global sundhedspleje, og hvordan vi skal tilpasse os for at komme videre.
Den tidligere direktør for IHI Maureen Bisognano holdt sin keynote med fokus på kampagnen “What matters to you?”, som begyndte i 2012 og nu er udbredt til over 70 lande – heriblandt Danmark.
Kampagnen går ud på at spørge patienterne, hvad der er vigtigt for dem, og ikke hvad der er galt med dem. Det kan være med til, at patienterne føler sig set som hele mennesker.
Andre højdepunkter fra konferencen på Twitter
Flere sessioner fandt også deres vej fra den virtuelle konference platform til Twitter. Et af dem var “A provocation for kindness: why the “soft stuff” is the real work”, som handlede om, hvor vigtigt det er, at sundhedsplejen tager afsæt i venlighed og empati i mødet med patienter og deres pårørende, men også i mødet med kollegaer.
Jason Leitch, der er National Clinical Director for den skotske regering, reflekterede i sin live-session om, hvad COVID-19-pandemien har lært os om effektiv og omsorgsfuld ledelse.
Under overskriften “Creating tomorrow today” havde Helen Bevan, Chief Transformation Officer hos NHS Horizons, og Göran Henriks, udviklingsdirektør i Region Jönköping Län, lavet et manifest med syv simple regler til ledere inden for sundhedsvæsenet.
Helen Bevan stod også i spidsen for en debat med det lidt opsigtsvækkende udsagn: COVID-19 has killed Quality Improvement. Debatten blev styret med hård hånd, og hun opfordrede de fire debattører til at være mindre flinke over for modparten.
Der blev argumenteret godt fra begge lejre, men dommerpanelet gav sejren til de to panelister, der talte FOR, at COVID-19 har taget livet af forbedringsarbejdet, som vi kender det. Tilskuerne blev spurgt både før og efter debatten om deres standpunkt overfor udsagnet, og der var altså sket en bevægelse, hvor flere var blevet overbevist om, at udsagnet var sandt.
En snak om konferencen
Når vi nu ikke kunne diskutere og snakke om konferencens indhold i den virkelige verden, havde PS! arrangeret fem daglige huddles, hvor de mere end 200 danske deltagere havde mulighed for at udveksle tanker med hinanden.
Hver dag samledes omkring 20-30 danske deltagere i huddlerne, hvor snakken gik på alt fra hovedpointer fra sessioner til at finde et nyt dansk ord for begrebet upstream til en delt oplevelse af at blive rørt under Maureen Bisognanos keynote.
Der blev også delt anbefalinger til gode sessioner ved International Forum, som om den session, der handlede om klima og bæredygtighed.
Et bonus-tweet
Og så til det tweet, der nok er det mest brugbare for jer, der ikke deltog i konferencen. Alle keynote-taler og nogle af sessionerne fra International Forum er nemlig lagt ud på nettet til fri afbenyttelse.
Selvom den første virtuelle konference er slut, så vil den virtuelle platform og alle sessioner ligge på nettet tilgængeligt for konferencens deltagere i et halvt år og altså frem til 10. maj 2021. Her kan du se eller gense mere end 45 sessioner, som inkluderer de optagede live-sessioner og on demand-indholdet, ligesom du har adgang til samtlige e-posters.
Så er der kun tilbage at sige “selv tak” til følgende tweet, som rundede International Forum on Quality and Safety af.
As #Quality2020 #Copenhagen comes to a close, we would like to thank our partners, particularly our strategic partners @patientsikker for their invaluable energy & support in developing & presenting our first-ever fully virtual International Forum. See you in Copenhagen in 2023!
— Quality Forum (@QualityForum) November 6, 2020
International Forum 2020: Det fik fire deltagere ud af den virtuelle konference