Når forandringens vinde blæser… skal man tage på konference

Patientsikkerhedskonferencen 2025 stiller skarpt på blandt andet sundhedsreformen og flytningen af UTH-systemet. Derudover er kunstig intelligens, bæredygtighed og de nye generationer blandt de spændende punkter på programmet.

Portrætfoto af Inge Kristensen ved skriveborg bagved computer.
Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, ser frem mod forårets patientsikkerhedskonference.

Patientsikkerhedskonferencen 2025 den 7.-8. april falder højaktuelt og næsten synkront med to afgørende strukturelle ændringer i det danske sundhedsvæsen:

Den nye sundhedsreform og flytningen af UTH-systemet.

Med temaer som ”det lærende sundhedsvæsen”, ”næste generation”, ”ledelse og diversitet”, ”den grønne dagsorden og patientsikkerhed” og ”beredskab og patientsikkerhed” kan man som deltager både blive klogere på de udfordringer, sundhedsvæsenet står over for, men i høj grad også blive inspireret til at bruge nye værktøjer og arbejdsgange i det daglige arbejde.

– Et kinesisk ordsprog siger, at når forandringens vinde blæser, kan man enten bygge læhegn eller vindmøller. Der er masser af udfordringer og risici – men også masser af muligheder – i de store forandringer, vi står over for. Vi prøver at favne, at der sker rigtig meget i sundhedsvæsenet lige nu – og der er patientsikkerhedsdagsordenen ekstrem vigtig, siger Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

AI og inspiration fra Alaska

Flere af konferencens sessioner, workshops og keynote-talere kaster lys over, hvordan man også kan organisere sig og arbejde med patientsikkerhed i fremtidens foranderlige sundhedsvæsen. Blandt andet kan man hente inspiration fra Alaska, hvor Southcentral Foundation siden 1982 har drevet deres kundeejede nonprofit-sundhedsorganisation, som i dag betjener næsten 70.000 amerikanere. April Kyle og Michael Cooper, der er henholdsvis president/CEO og vice president i Southcentral Foundation, fortæller om et lokalt sundhedsvæsen, der i høj grad inddrager borgerne og hele tiden er under udvikling med udgangspunkt i borgernes aktuelle behov.

Et kinesisk ordsprog siger, at når forandringens vinde blæser, kan man enten bygge læhegn eller vindmøller. Der er masser af udfordringer og risici – men også masser af muligheder – i de store forandringer, vi står over for. Vi prøver at favne, at der sker rigtig meget i sundhedsvæsenet lige nu – og der er patientsikkerhedsdagsordenen ekstrem vigtig

Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed

– Reformen af det danske sundhedsvæsen er jo endnu ikke noget i sig selv; det er hele udlevelsen af den, der bliver afgørende. Vores keynote-talere fra Alaska viser et sundhedssystem, som via en meget tæt sammenhæng og samskabelse med de borgere, der bor i nærområdet, har omstillet deres sundhedsvæsen til at være meget mere sikkert, nært og relevant for de borgere, der skal bruge det. Desuden er det blevet langt billigere og mere ressourceoptimeret. Det peger derfor ind i nogle af de ting, vi skal arbejde med i forbindelse med reformen herhjemme, siger Inge Kristensen.

Mads Nielsen, der er professor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet, er også keynote-taler på konferencen. Han har gennem en årrække forsket i og arbejdet med kunstig intelligens og data i sundhedsvæsenet. Blandt andet har han beskæftiget sig med datadeling, AI som diagnosticeringsværktøj – fx i forbindelse med screeninger for brystkræft – og forventede effekter af Covid-19 på baggrund af de enkelte borgeres sygdomshistorik.

– Kunstig intelligens påvirker allerede sundhedsvæsenet i høj grad. Og kommer til at gøre det endnu mere fremover. Mads Nielsen er en af dem, der ved allermest om, hvordan man bruger og kan arbejde med det inden for sundhed og patientsikkerhed. Han har selv arbejdet med lancering af AI og teknologiimplementering. Så jeg glæder mig til at høre om, hvad vi kan vente os, hvor vi står nu, hvad vi skal være opmærksom på, og om sundhedsvæsenet egentlig er gearet til det, teknologien kan, siger Inge Kristensen.

UTH på dagsordenen

PS! har gennem efteråret arbejdet for bevarelsen af UTH-ordningen og Dansk Patientsikkerhedsdatabase. Det lykkedes i første omgang, da et lovforslag om at nedlægge systemet blev taget af bordet. Fra 1. maj kommer system og database til at ligge i Danske Regioner.

– Det lærende sundhedsvæsen via UTH-ordningen er heldigvis blevet ”reddet”, og vi kan se frem til, at den flytter tættere på driften. Men vi skal finde ud af, hvordan vi kan få mere ud af den. Hvordan bliver det endnu bedre? Hvordan får vi mere læring ud af det? På konferencen kommer vi til at tale konkret om, hvad man skal arbejde med fra 1. maj. Men også kigge på, hvordan vi kan gøre det meget bedre, end vi har gjort før, fortæller Inge Kristensen med henvisning til blandt andet konferencens session om ”Det lærende sundhedsvæsen”, hvor Nanna Bjerrum, sundhedsfaglig udviklingskonsulent i Holstebro kommune, Alma Pedersen, professor i patientsikkerhed, og Poul Henning Madsen, cheflæge ved akutafdelingen, OUH, deltager.

Læs patientambassadørernes blog om vigtigheden af UTH-systemet

PS!’ pressemeddelelse om bevarelsen af UTH-systemet

Patientsikkerhedskonferencen 2025
Dato: 7.-8. april 2025
Sted: Scandic Copenhagen
Temaer: “Det lærende sundhedsvæsen”, ”næste generation”, ”ledelse og diversitet”, ”den grønne dagsorden og patientsikkerhed” og ”beredskab og patientsikkerhed”
Tilmelding og program: patientsikkerhed.dk/patient25

Mandag eftermiddag byder også på en session – ”UTH-systemet er meget mere end en database…” – som blandt andet har Annemarie Hellebek, hospitalsdirektør, Bornholms Hospital, som en af oplægsholderne. Tirsdag er der workshop om UTH-systemet, hvor Louise Rabøl, centerchef, Psykiatrisk Center Amager, modererer og kommer med indspark.

– Jeg er meget spændt på de sessioner og workshops, vi har om det lærende sundhedsvæsen. Der tror jeg, at man får meget med hjem. Men jeg glæder mig også rigtig meget til de programpunkter, der handler om næste generation. Der kommer nogle af dem, det handler om, og det bliver spændende at høre deres svar på nogle af de udfordringer, vi står over for. Det er jo i høj grad de nye generationer, der skal løse problemerne – og som skal have taktstokken fremadrettet, fastslår PS!-direktøren.

Inge Kristensen håber i det hele taget, at konference-deltagerne vil dykke godt og grundigt ned i de mange spændende sessioner, workshops, site visits og andre aktiviteter, Patientsikkerhedskonferencen 2025 har at byde på.

– Vi satser på, at deltagerne kan gå hjem med international og national inspiration. Og jeg håber også, at man går hjem med noget, man ikke havde regnet med. Det er et mål, at man som deltager får helt konkrete værktøjer og inspiration til det daglige arbejde, så man allerede dagen efter kan gå hjem og prøve at gøre nogle ting på en anden måde – eller i hvert fald bliver inspireret til at se deres egen praksis på en ny måde, siger hun.