Sammenhæng er nøgleordet

En veloverstået konference om patientsikkerhed i det sammenhængende sundhedsvæsen havde blandt andet fokus på sammenhæng mellem sektorer og andre måder at anskue forebyggelse og sundhed på.

Inge Kristensen (th.), her sammen med keynote Hillary Cottam, glæder sig over en konference med stort engagement hos både oplægsholdere og deltagere.

Sammenhæng på tværs af sektorer og faggrupper var et af hovedtemaerne under PS!’ konference om patientsikkerhed i det sammenhængende sundhedsvæsen, som fandt sted i Kolding den 7. og 8. oktober.

Konferencens fire keynotes – Janne Aaltonen, administrerende direktør for den finske lægeforening, Rob Trimble og Guy Boersma fra Bromley by Bow i London, den britiske forfatter bag ”Radical Help – how we can remake the relations between us and revolution the Welfare State”, Hillary Cottam, samt Charlotte Laubek, ph.d., postdoc ved Aalborg Kommunes Ældre- og Handicap Forvaltning gav deres bud på, hvordan man kan og bør arbejde med kvalitet og forbedringer i og omkring sundhedsvæsenet. Og ikke mindst, hvad man bør have for øje, hvis implementering af nye arbejdsgange, – metoder – eller en hel ny sundhedsreform – skal lykkes.

– Vi ved jo, at sammenhæng er en af de store udfordringer i forhold til patientsikkerhed. Det lykkedes konferencen godt med at få belyst. Der var en lang række af inspirerende indlæg, som havde forskellige vinkler på sammenhæng i systemet. Både mellem sundhedspersonale og de mennesker, som sundhedsvæsenet skal betjene, siger PS!-direktør Inge Kristensen og fortsætter:

– Hillary Cottam var virkelig inspirerende. Vi er meget glade for at kunne præsentere en person, som hende i denne sammenhæng. Det er noget af det, vores konferencer kan; give et andet blik på sundhedsvæsen og patientsikkerhed. Både hendes oplæg – og oplægget fra Rob Trimble og Guy Boersma fra Bromley by Bow – slog fast, at sundhed er noget, der primær foregår uden for sundhedsvæsenet.

Vi ved jo, at sammenhæng er en af de store udfordringer i forhold til patientsikkerhed. Det lykkedes konferencen godt med at få belyst. Der var en lang række af inspirerende indlæg, som havde forskellige vinkler på sammenhæng i systemet. Både mellem sundhedspersonale og de mennesker, som sundhedsvæsenet skal betjene.

Inge Kristensen, direktør i PS!

Gode UTH-input

Under mandagens sessioner kunne deltagerne blive klogere på sammenhæng og bedre patientforløb for borgere med social udsathed, data på tværs af sektorer, projektet ”Kom godt hjem”, implementering af 72-timers behandlingsansvar eller komme med bud på, hvordan UTH-rapportering og – database være fremadrettet.

– Jeg er rigtig glad for, at vi kunne samle mere end 50 engagerede mennesker til en drøftelse af fremtiden for UTH-systemet. Det var en rigtig god diskussion med mange gode input, som vi samlede op og videreformidler til personer, der har indflydelse på den videre proces for systemet.

Tirsdag stod der blandt andet workshops på programmet; forbedringsmodellen som ramme for forbedringsarbejdet, samskabt tilsyn, netværksworkshop om kapacitetsopbygning ved digitale, teknologiske og AI-løsninger og data som drivkraft i forbedringsarbejdet.

Et udsnit af konferencedeltagerne var på sitevisit til Sygehus Lillebælt og Middelfart Rådhus. Her blev der engageret fortalt om arbejdet med det tværsektorielle, præhospitale område, akutteams i sygeplejen og meget mere.

Inge Kristensen glæder sig over en konference med masser af engagement og nysgerrighed blandt alle, der deltog.

– Jeg er rigtig glad for – og vil gerne takke – alle dem, der stillede sig til rådighed på vores konference. Både oplægsholdere, patientambassadører, deltagerne og personerne bag tirsdagens sitevisit. De var alle med til at sætte fokus og blive klogere på sammenhænge og andre emner, som man i øjeblikket i særlig grad har fokus på i sundhedsvæsenet, siger hun.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed takker for en god konference, og ser frem til forårets patientsikkerhedskonference 7.-8. april 2025 i København. Her vil temaerne blandt andet være “Det lærende sundhedsvæsen”, “Næste generation”, “Ledelse og diversitet”, “Den grønne dagsorden og patientsikkerhed” og “Beredskab og patientsikkerhed”.