ISBAR – tjekliste til sikker mundtlig kommunikation

Sikker kommunikation om borgerens helbredstilstand og patientbehandling er vigtig for at sikre den bedste behandling. ISBAR er en tjekliste til sikker mundtlig kommunikation og fås som laminerede lommekort og blokke.

Hvad kan I opnå med ISBAR?

ISBAR er en tjekliste til sikker mundtlig kommunikation om borgerens helbredstilstand og patientbehandling. Det er et dialogværktøj, der hjælper med at sikre klare arbejdsgange for overleveringer, så alle relevante informationer deles.

ISBAR står for:

  • I: Identificer dig selv og patienten
  • S: Beskriv situationen
  • B: Beskriv baggrunden kort
  • A: Giv din analyse af situationen
  • R: Giv eller få et råd om den videre behandling

Hvornår er ISBAR velegnet at bruge?

Dialogværket ISBAR bruges til at sikre klare arbejdsgange for overleveringer, så alle relevante informationer deles. Det kan fx være ved sektorovergange, ved vagtskifte, ved overflytninger m.m.

Hvem er ISBAR relevant for?

Materialet er relevant at bruge blandt sundhedsprofessionelle og i samspil med andre fagligheder, hvor sikker mundtlig kommunikation er vigtig.

Hvordan bruges ISBAR

ISBAR er et materiale, der består af laminerede lommekort og A6-blokke.

ISBAR-lommekortet fungerer som en guide til, hvordan man bedst kommunikerer Identifikation, Situation, Baggrund, Analyse og Råd. Det giver også nogle gode råd til, hvordan man kan forberede sig som afsender, inden man ringer til en kollega for at overlevere patientinformation.

ISBAR-blokken anvendes af modtageren af patientinformationer til at notere sig Idenfikation, Situation, Baggrund, Analyse og Råd.

Print selv lommekort

PS! stiller materialet frit til rådighed, og derfor kan lommekortet downloades som pdf her, så kan I selv printe det.

Bestil materialet

ISBAR-materialet kan bestilles hos PS!, mod at I selv betaler produktionsomkostninger og forsendelse.

Priser:

  • A6-blokke (ca. 50 sider): 21,25 kr. pr. stk. (17 kr. ekskl. moms) + forsendelse (der skal bestilles min. 5 blokke)
  • Laminerede lommekort (A6): 10 kr. pr. stk. (8 kr. ekskl. moms) + forsendelse (der skal bestilles min. 10 lommekort)

Betaling kan ske med betalingskort og MobilePay, og det er muligt at få tilsendt EAN-faktura, hvis CVR-nr. og EAN-nr. udfyldes under kundeoplysninger.

Vi sender med almindelig post, så I kan forvente at modtage materialerne inden for 7 hverdage.

Læs mere om ISBAR

Den danske phd-afhandling ”Developing and Evaluating a Classroom-based Intervention to Improve Hospital Team Communication” (Louise Isager Rabøl, 2011) påviste, at brist i kommunikation – særligt ved overflytninger og vagtskifte – var en hovedårsag ved alvorlige fejl, der medførte patientskade.

I den forbindelse udarbejdede PS! et læringssæt om sikker mundtlig kommunikation. ”ISBAR-modellen”, som nogen kalder det, er en del af materialet herunder.

Håndbog i Sikker Mundtlig Kommunikation (2007), pdf

ISBAR er en dansk udgave af kommunikationsmodellen SBAR, som først blev udviklet af det amerikanske militær til kommunikation på atomubåde, men som siden har vundet stort indpas i sundhedsvæsenet.

Læs om SBAR hos IHI

Læs om SBAR hos NHS Improvement

Forbedringsmetoder og patientsikkerhedsværktøjskasse

Find nye redskaber til din patientsikkerhedsværktøjskasse, læs om de vigtigste emner inden for patientsikkerhed og find metoder, I kan bruge på jeres forbedringsrejse.

Vi har samlet det hele under Viden og læring. Her finder du også publikationer, lærebøger og netværk.