Arbejdsglæde er godt for patientsikkerheden  

Umotiveret. Uengageret. Udbrændt.

Manglende arbejdsglæde er også et problem i USA, og det seje træk væk fra ”burnout” og hen imod ”joy in work” udgjorde et gennemgående tema på IHI’s National Forum in Orlando, Florida 10.-13. december.

Også i USA mister mange sundhedsprofessionelle fornemmelsen af en dybere mening med deres arbejde. Bl.a. Stephen Swensen (tidligere Mayo Clinic) fortalte ved flere sessions (inklusive en særlig session hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed), at et foruroligende antal amerikanske læger og sygeplejersker føler sig som løse komponenter i et samlebåndssystem, der ikke giver mening for dem. De føler ikke, at de som enkeltindivider, med deres særlige kompetencer, kan gøre en reel forskel på sundhedsfabrikken. De mister motivation og fokus, og det har konsekvenser for patienterne og patientsikkerheden.

National Forum er i udpræget grad et sted, hvor deltagerne kan tanke op, hente inspiration og motivation. Igen i år var keynotes tænkt som animerende peptalks, også de oplæg, der ikke direkte havde noget med sundhedsvæsenet at gøre.

– Jeg har aldrig hørt om nogen, der har opnået store forandringer på en let og ukompliceret måde, sagde Bryan Stevenson, der arbejder på at skabe forbedringer inden for det juridiske system i USA. Hans opskrift på at løse vanskelige udfordringer er at komme helt tæt på problemet – det han kaldte ”proximity”. Hvis man effektivt vil bekæmpe social ulighed og racediskrimination i det juridiske system – og det vil Bryan Stevenson –  så skal man helt tæt på klienterne. Hvis man vil gøre en forskel i sundhedssystemet, så skal man helt tæt på patienterne, lød hans opsang.

Kampen om det amerikanske sundhedsvæsen er en kulturkamp. Det har det nok altid været, men er det i særlig grad under Trump. Diskussionen om Obamacare og Trumpcare lå som et mere eller mindre udtalt underliggende tema gennem mange af sessionerne. En stor del af de amerikanske deltagere oplever forsøgene på at afmontere The Affordable Care Act som et gevaldigt tilbageskridt. Det politiske klima medfører en risiko for desillusion hos mange sundhedsprofessionelle. Hovedtalerne på konferencen skulle skabe fornyet motivation. Som en fodboldtræner, der skal hive sit hold ud af en mental krise.

Flere af talerne slog på, at udviklingen på sundhedsområdet har afgørende betydning for hele samfundsudviklingen i bredere forstand. ”Healthcare workers” arbejder i en større sags tjeneste – det bør i sig selv bidrage til motivationen. Sundhedsvæsenet skal, i det mindste ideelt set, kunne hjælpe alle samfundsborgere, uanset baggrund. Den pointe trængte igennem hos både den sorte borgerrettighedsforkæmper Bryan Stevenson og hos general Stanley McChrystal. Den firestjernede general var i en årrække var ansvarlig for at optrevle Al Qaeda i Irak. Uanset om du kæmper for at få frigivet uskyldigt dømte på dødsgangen eller for at fange terrorister, så skal det overordnede, højere formål være en del af din motivation. Du skal have et formål, et ”purpose” med dit arbejde, blev det sagt.

I sin afsluttende keynote fremhævede Don Berwick, forbedringsagenternes ”grand old man”, også kampen imod udbrændthed og for arbejdsglæde. Berwicks grundlæggende budskab var, at ”samarbejde” kan og skal være med til at skabe motivation, kliniske resultater og både større tilfredshed og sikkerhed blandt patienterne. ”Konkurrence er ikke svaret – samarbejde er”, sagde han og indskød et par formaninger om ikke at miste håbet i det, han kaldte ”et ofte ondskabsfuldt politisk klima”.

Ved sidste års National Forum, i december 2016, umiddelbart efter det amerikanske præsidentvalg, affyrede Don Berwick en direkte kritik imod Trumps valgkamp og udmeldinger på sundhedsområdet. Ved dette års konference nøjedes han med at gentage et mantra, som i sig selv kunne lyde som noget fra en valgkamp – ”All together, or not at all!” I modsætning til Berwicks tale sidste år, var der i år ingen, der udvandrede i protest.

Uanset politisk overbevisning var der på konferencen, blandt oplægsholdere og deltagere, bred enighed om, at motivation og samarbejde er nøgleord, når det gælder forbedringer og patientsikkerhed.

Udbrændthed er skadeligt for patientsikkerheden. Arbejdsglæde er godt for patientsikkerheden – når de sundhedsprofessionelle er engagerede i deres arbejde, er de engagerede i patienterne og deres sikkerhed.