”Der er høj generel viden blandt læger om stroke-håndtering, men der ses i nogen grad en usikkerhed omkring specifikke behandlingstidspunkter, særligt for trombektomi, og for procedure omkring kontakt til trombolysevagten. Blandt plejepersonalet er der et væsentligt forbedringspotentiale både i basal stroke-viden og i tværfaglig klinisk kommunikation.”
Det er konklusionen på et forbedringsprojekt som Regionshospital Nordjylland har gennemført, om personalets håndtering af nyopstået stroke hos allerede indlagte patienter på somatiske sengeafdelinger. Resultaterne er præsenteret i netværk for diagnosesikkerhed, men ellers ikke offentliggjort. De kan nu ses i et notat, som Dansk Selskab for Patientsikkerhed har fået lov at vise på selskabets hjemmeside.
Se notatet fra Regionshospital Nordjylland (PDF)
En spørgeskemaundersøgelse viste, at der blandt plejepersonalet var 23 % der manglede viden om, hvad de skulle gøre ved mistanke om stroke, 54% kendte tidsvinduet for behandling af stroke; 46% gjorde ikke. Flere fra plejepersonalet efterlyste et mere præciseret klinisk sprog for at kunne kommunikere mistanke om stroke tydeligere til lægerne.
Blandt lægerne svarede alle, at de kendte tidsvinduet for akut behandling af stroke, men når der mere specifikt blev spurgt ind til deres viden, var der 70% svarede korrekt om tidsvinduet for trombolyse og 20%, der svarede korrekt om tidsvinduet for trombektomi.
Flere behandles korrekt
Instruksen på regionshospitalet siger, at der skal konfereres med trombolysevagten ved første mistanke om stroke, før eventuel igangsættelse af undersøgelser og scanninger på egen hånd. Men ved spørgeskemaundersøgelse var det færre end halvdelen af lægerne, der svarede rigtigt på dette.
En supplerende audit af journaler fra 2022-2023 viste, at kun 44 % (11 af 25) af patienter med symptomer på stroke blev konfereret med trombolysevagten ved første mistanke. Efter en række forbedringstiltag blev alle patienter (100% 6 ud af 6) konfereret med trombolysevagt ved første mistanke om stroke.
Undersøgelsen er gennemført i samarbejde mellem Joachim Samsø Bavnhøj, kvalitetskonsulent og datamanager, Christina Michno, risikomanager, og Vivi Pedersen chef for Kvalitet, Patientsikkerhed og Arbejdsmiljø på Regionshospital Nordjylland og den kliniske afdeling.
– Det er vigtigt, at indlagte patienter har lige så hurtig adgang til stroke-behandling som patienter udefra, siger Vivi Pedersen. Der vil derfor også fremover være fokus på træning, undervisning, standardiserede protokoller og tværfagligt samarbejde for at sikre hurtig, korrekt indsats – og dermed sikker diagnostik, bedre patientforløb og prognoser.
Fagligt Nyt om patientsikkerhed er et nyhedsbrev, der udgives af PS!, og som udkommer ca. 6 gange årligt. Det formidler nyt om de seneste nationale og internationale forskningsresultater, begivenheder, trends og meninger inden for patientsikkerhed.
Tilmeld dig Fagligt Nyt