Nu skal vi ikke slå til Søren…

På få dage har sundhedsvæsenet gennemført ændringer, der normalt tager år. Store og pludselige tilpasninger, affødt af coronakrisen, vil medføre fejl. Det afgørende er, at vi lærer af både fejlene og – ikke mindst – alt det, der går godt!

Sommerens festivaler er aflyst, fodbold-EM udskudt, familiefester udskydes eller lægges om. Så vi slår ikke meget til Søren for tiden …

Nationalsporten er i stedet at være hobby-epidemiolog og mandagstræner for det samlede sundhedsvæsen. Og i den forbindelse er der ind i mellem blevet slået til Søren … Brostrøm.

Det er igen og igen blevet sagt, at vi flyver, mens vi sætter propel på flyet og laver landingsbanen. Og det er – heldigvis – igen og igen blevet sagt, at der vil blive begået fejl og at vi skal lære af det, der sker. Især er det blevet fremhævet at lære af fejlene. TAK for det. Som en, der har sit daglige arbejde med at fremme patientsikkerhed, er det positivt, ja nærmest rørende, at læringstilgangen i så høj grad bliver omfavnet.

Men vi har også lært (!) i patientsikkerheds- og kvalitetsarbejdet, at vi i mindst lige så høj grad skal lære af det, der går godt.

Så inden vi som mandagstrænere og hobby-epidemiologer kaster os over at dissekere fejlene, så skal vi huske at bruge mindst lige så meget tid på at lære af det, der er gået godt – hvad enten det er kommunikationen, opbygningen af kapacitet, samarbejde på tværs af fag osv. osv. I det har Søren Brostrøm stået som et fyrtårn og vist vejen. Indtil videre er meget lykkedes i sundhedsvæsenet.

Tak for det.

Patientsikkerhed i en coronatid

Find mere om