Debat: Offentlig gabestok fører ikke til større patientsikkerhed – tværtimod

Medlem af Dansk Selskab for Patientsikkerheds bestyrelse for FOA Torben Hollmann og formand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed Karin Friis Bach har skrevet et debatindlæg i avisen Danmark, der udgives af jysk fynske medier.

“Vi ser desværre en stadig stigende tendens til, at danske sundhedsprofessionelle bliver hængt ud som personligt ansvarlige for tragiske fejl, hvor systemer og arbejdsprocedurer ikke har været tilstrækkelige.”

Sådan skriver formand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed Karin Friis Bach og medlem af Dansk Selskab for Patientsikkerheds bestyrelse for FOA Torben Hollmann i et debatindlæg, der er offentliggjort i avisen Danmark, der udgives af jysk fynske medier:

“Danmark var det første land i verden til at få en lov om patientsikkerhed. Loven trådte i kraft med den tydelige intention, at rapportering og analyser af utilsigtede hændelser (UTH) skal være genstand for læring med den hensigt, at fejl ikke skal gentages. Læringen bruges til at udvikle mere sikre arbejdsgange end dem, som førte til UTH’en. I loven lå en erkendelse af, at de fleste fejl, som sker i sundhedsvæsenet, er systemfejl. Det er fejl, som sker, fordi systemet ikke er tilstrækkeligt sikkert indrettet, hvor der ikke er tænkt over at designe barrierer, der beskytter imod de svagheder, som er indbygget i den menneskelige hjerne.

Men selv om verdens første patientsikkerhedslov trådte i kraft for 15 år siden, hører man stadig om steder, hvor kulturen er at lægge skyld og skam på medarbejderne.”

Læs resten af debatindlægget på fyens.dk 

Find mere om