Madboder, støv, et hav af mennesker, god stemning og solskin. Ord, der umiddelbart leder tankerne over på en festival – Folkemødet på Bornholm den 16.-18. juni 2022 mindede på mange måder også om en festival, men musikken var byttet ud med spændende debatter og stande om alverdens emner.
Dansk Selskab for Patientsikkerhed (PS!) deltog i Folkemødet for at drøfte det måske vigtigste emne – det synes vi sjovt nok selv – patientsikkerhed. I tasken mod solskinsøen havde vi pakket to evigt aktuelle temaer: det digitale sundhedsvæsen og den sidste levetid.
Dem foldede vi ud i et par debatter og på vores stand i det Det Fælles Sundhedstelt på Kæmpestranden. På standen fortalte selskabet og repræsentanter fra Viborg Kommune om Projekt Livets Afslutning, der handler at sikre, at personalet i sundhedsvæsenet får talt med borgerne om deres ønsker for den sidste tid i livet. Vi vil her bruge anledningen til at sige tak til alle, der kiggede forbi standen! Tak for gode snakke!
– Vi skal bruge det fornuftigt og til de rigtige borgere og patienter. Borgerne skal have kompetencer, men det skal personalet også, istemte Vinni Jakobsen, sektornæstformand i Social- og sundhedssektoren, FOA.
– I nogle henseender giver det mening at mødes på skærmen, men man skal tænke over hvor, for man mister mimikken og fornemmelsen i rummet ved et møde på skærmen. Især i psykiatrien er et fysisk møde vigtigt – det handler om følelser og tanker, og alt det man ikke ser, fremhævede patientambassadøren.
Et uudnyttet potentiale
Debattørerne var også enige om, at der var et stort potentiale i de digitale muligheder. Et godt eksempel kom fra patientambassadør Vibeke Andersen, der har haft diagnosen skizofreni, men nu er kureret. I omkring 20 år har hun haft stemmer i hovedet:
– Jeg prøvede terapi med VR-briller, hvor stemmerne blev visualiseret – efter otte sessioner var jeg stemmefri og har været det lige siden. Det er en gave for livet, fortalte hun, hvorefter klapsalver lød fra det opslugte publikum.
Hvorfor er vi så ikke kommet længere med den digitale udvikling? Det havde debattørerne også svar på.
Patientambassadør: COVID-19 har givet gode erfaringer med telemedicin, som vi skal lære af
– Myndighederne er ikke gearet til den teknologiske omstilling pga. det juridiske. Antallet er sengepladser er faldet med 26 % i de sidste fire år. Så vi er nødt til at gøre noget andet. Spørgsmålet er bare hvordan, sagde Thea Kølsen Fischer, der er klinisk professor på Københavns Universitet.
– Selvom vi har et uudnyttet potentiale i det digitale, skal vi sikre os, at patientsikkerheden er i orden hele vejen rundt. Der er tre ting, der skal være i orden: De skal være teknisk, juridisk og sundhedsfagligt sikre. Man skal også kigge på, i hvilke sammenhænge og ved hvilke sygdomme det giver mening, sagde Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.