Inge Kristensen, direktør Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Noget er gået galt med patientsikkerhedskulturen

I mange år troede vi, at vi bevægede os mod en bedre ­patientsikkerhedskultur. Men noget er gået galt, skriver Inge Kristensen i debatindlæg i Dagens Medicin.

– Hvilket sundhedsvæsen vil vi have i Danmark? spørger Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, i et debatindlæg i Dagens Medicin.

– Det må og skal være det spørgsmål, vi stiller os, når vi laver substantielle ændringer. Danmark fik verdens første lov om patientsikkerhed i 2004. Målet var at skabe et lærende sundhedsvæsen. Med patos kan loven, som nu er integreret i sundhedsloven, præsenteres som en hjørnesten i et lærende sundhedsvæsen. Men selv hjørnesten kan eroderes, hvis der bliver slidt på dem, skriver Inge Kristensen og fortsætter:

– I patientsikkerhed taler man om, hvor moden patientsikkerhedskulturen er. I den ene ende af et kontinuum er patientsikkerhed slet ikke noget, man taler om, eller man reagerer til nød på indtrufne hændelser. I den anden ende af skalaen er sikkerhed en del af systemet, og der er en proaktiv tilgang, hvor man lærer af hændelser. I mange år troede vi, at vi bevægede os op ad stigen, at sikkerhedskulturen blev bedre og bedre – og at vi snart nåede niveauet i eksempelvis flybranchen, hvor man slet ikke taler om kulturen, fordi den bare er der.

Men noget er gået galt.

Hele Inge Kristensens indlæg i Dagens Medicin (kræver login)

Svar fra Anne-Marie Vangsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, i Dagens Medicin (kræver login)

 

21. februar 2020

Nyheder