Grundlaget for patientsikkerhedsarbejdet er reddet!

En ny aftale mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner flytter ordningen med utilsigtede hændelser fra staten til regionerne. Læs om PS!’ syn på aftalen.

Pressemeddelelse:

Det er en rigtig god nyhed for borgere, patienter og sundhedspersonale, at indenrigs- og sundhedsministeren lægger op til at ændre sit lovforslag og sikre systemet for sanktionsfri indrapportering af utilsigtede hændelser (UTH). Dette er helt afgørende for arbejdet med patientsikkerhed.

– Det er først og fremmest en rigtig god nyhed for borgere og patienter, at den sanktionsfri rapportering ser ud til at blive bevaret. Aftalen går indtil videre til 1.5 2025, og vi vil selvfølgelig have et meget stærkt fokus på, at ordningen også fortsætter efter den dato. Vi er rigtig glade for, at ministeren har set behovet for at adskille det sanktionerende system i Styrelsen for Patientsikkerhed fra det lærende patientsikkerhedsarbejde, der nødvendigvis ligger bedst tæt på driften, siger Inge Kristensen, direktør i PS!

Dansk Selskab for Patientsikkerhed har i sit høringssvar lagt vægt på, at det lærende patientsikkerhedsarbejde er afgørende i en tid med meget store ændringer i kraft af en kommende
sundhedsreform.

– Vi vil i det kommende arbejde med etablering af et system tættere på den daglige drift være meget opmærksomme på, at der kommer en ordning og et system, der dækker hele sundhedsvæsenet. I 2022 kom mere end 300.000 rapporter fra kommunerne, og det er helt afgørende, at vi i det lærende arbejde har fokus på de mest skrøbelige borgere og har respekt for den store viden, der ligger i bl.a. ældreplejen. PS! mener, at data bør indsamles, så det forsat er muligt for både praksissektoren, kommuner og regioner at have adgang til egne data og at data kan stilles til rådighed for tværgående kvalitetsudvikling og for forskning, siger Inge Kristensen, direktør i PS!

For medarbejderne i sundhedsvæsenet er aftalen en rigtig god nyhed.

– Vi ved, at medarbejdernes psykologiske tryghed er afgørende for god patientsikkerhed. Med en åben kultur, hvor man kan tale om fejl og lære af dem, er der et endog meget vigtigt grundlag for at udbygge den kultur, i stedet for kontrol og straf. Med bevarelsen af den sanktionsfri rapporteringspligt kan sundhedsvæsenet fastholde det fælles sprog for læring samt en gennem 20 år oparbejdet kultur for forbedring og åbenhed – både hos borgere, medarbejdere og ledere, siger Inge Kristensen videre.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed har i sit høringssvar peget på, at der skal etableres en central risikomanagerfunktion, som dækker sundhedsvæsenet bredt og som kan sikre, at der hele tiden er fokus på, hvor der er flest risici for borgerne og på at formidle viden om, hvordan patientsikkerheden kan styrkes bedst muligt.

Siden 2015 har Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) været ansvarlig for driften af Dansk Patientsikkerhedsdatabase (DPSD), der er systemet, hvor sundhedsvæsenet kan indrapportere deres utilsigtede hændelser. STPS har dog gennem de seneste år omlagt og nedgraderet opgaven, så der i dag ikke er en særskilt læringsenhed. Samtidig ligger den juridisk funderede tilsyns- og kontrolmyndighed under samme tag. Det vil derfor være velkomment, hvis DPSD overgår til drift i en organisering, der er tættere på den kliniske virkelighed på tværs af almen praksis, kommuner og hospitaler.

Læs høringssvaret fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed her.

Se pressemeddelelsen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet her.

Find mere om