Erfaringer, resultater og metoder fra forbedringsprogrammet I sikre hænder kan tusindvis af sundhedsprofessionelle lade sig inspirere af, når en af verdens største konferencer om sikkerhed, kvalitet og forbedringsarbejde, International Forum on Quality and Safety in Healthcare, for første gang gæster Danmark. Det foregår i Bella Centeret i København den 15.-17. maj 2023.
Den internationale konference rummer sundhedsprofessionelle, kvalitets- og forbedringsmedarbejdere og ledere på alle niveauer. Særligt mange deltager fra europæiske lande og USA, men også fra resten af verden.
Typisk deltager mere end 3.000 mennesker fra mere end 70 forskellige lande. Der er altid mange danskere, og der vil naturligvis være ekstra mange danske deltagere, når konferencen afholdes i København.
Nye tendenser inden for kvalitet og patientsikkerhed diskuteres og defineres her, og konferencerne fungerer som et fælles internationalt reference- og mødepunkt. I 2023 kommer konferencen for første gang til Danmark og bliver afholdt i Bella Centeret i København den 15.-17. maj.
Institute for Healthcare Improvement (IHI) og BMJ står bag konferencen, uanset hvilket land den afholdes i. Dansk Selskab for Patientsikkerhed indgår i et strategisk partnerskab med IHI, og er strategisk partner for International Forum Copenhagen 2023.
Få svar på spørgsmål i Dansk Selskab for Patientsikkerheds Q&A
Find mere information på konferencens officielle side
>>> Læs, hvad du som kommune kan få ud af at deltage i konferencen på patientsikkerhed.dk
Erfaringer og resultater fra I sikre hænder præsenteres
Hvordan I sikre hænder har været med til at skabe en mere sikker ældrepleje i Danmark, vil Bodil Elgaard Andersen, chefkonsulent i PS! og projektleder for I sikre hænder, og Vibeke Rischel, vicedirektør i PS!, fortælle om på konferencen i session D6 kaldet ”Quality and safety in elderly patient care – PART ONE – Making a difference – person-centred, safe and reliable elderly care in communities”.
De vil dele, hvordan tryksår kan elimineres på plejehjem, hvordan antallet af medicineringsfejl kan reduceres til et minimum, hvordan tidlig opsporing af forringet helbredstilstand hos ældre har forbedret plejekvaliteten og erfaringerne med at forebygge uplanlagt vægttab og underernæring i ældreplejen.
De positive effekter for medarbejderne, som I sikre hænder også har medført – såsom faglig stolthed og reduktion af sygefravær – kommer Andersen og Rischel også ind på. Til sidst vil de diskutere udfordringerne ved et forbedringsprogram i kommunerne.
>>> Sikre arbejdsgange og nye kompetencer øger arbejdsglæden hos medarbejderne
Tidligere I sikre hænder-kommune er vært for Experience Day
Den tidligere I sikre hænder-kommune Greve Kommune er vært for en såkaldt Experience Day, der foregår på konferencens første dag. En Experience Day giver gæsterne en oplevelse af ”den virkelige verden” i det danske sundhedsvæsen. Som værtsorganisation skal Greve Kommune præsentere, hvordan deres gren af sundhedsvæsenet helt konkret fungerer og ser ud, og hvordan de arbejder med patientsikkerhed og kvalitet.
Besøget hos Greve Kommune er én af de i alt 7 Experience Days i sundhedsvæsenet, som skal give deltagerne et indblik i, hvad det danske sundhedsvæsen tilbyder borgerne, og hvilke patientsikkerhedsinitiativer vi har i Danmark.
– Værterne har påtaget sig en stor opgave med at være repræsentanter for det danske sundhedsvæsen. Den danske programkomité har udpeget områder, hvor vi i Danmark udmærker os i international målestok, og det er disse temaer, som værterne til Experience Days er blevet udvalgt til at repræsentere for hele det danske kvalitets-, forbedrings- og patientsikkerhedsarbejde. På baggrund af besøgene kan deltagerne tage inspiration med hjem til deres egne lande, fortæller Vibeke Rischel.
En kvalitetsrejse med gode resultater til gavn for borgerne
Greve Kommune har taget hul på en kvalitetsrejse, hvor de forbedrer patientsikkerheden og kvaliteten af plejen til ældre, der bor på plejehjem, og til ældre, der modtager pleje i eget hjem.
I 2016 besluttede Greve Kommune nemlig at deltage i forbedringsprogrammet I sikre hænder og dermed bruge forbedringsvidenskab til at reducere medicinfejl, forebygge tryksår og forhindre uplanlagt vægttab. Kvalitetsforbedringen er spredt til alle plejeenheder i alle private og alle kommunale enheder.
Resultaterne er imponerende: Tryksår og medicineringsfejl er blevet reduceret kraftigt. Greve Kommune har på det seneste arbejdet målrettet med ernæring og fået stor indsigt i at forebygge underernæring og uplanlagt vægttab for ældre borgere.
I 2020 udvidede Greve Kommune forbedringsprogrammet og inkluderede et nyt projekt om tandsundhed. Projektet kombinerer videnskab og forbedringsvidenskab. Både kvalitative og kvantitative data har vist, at tandsundhed blandt ældre ikke altid er en prioritet. Projektet viser vanskelighederne med tandsundhed, og hvad man kan gøre for at forbedre det.