Reformer: Sundhedsreform. Ledelsesreform. Alle taler om reformer for tiden. To af de mennesker, der ved mest om både sundhed og ledelse er Mickael Bech og Dorthe Crüger.
Mickael Bech, tidligere direktør i VIVE og nu professor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, bliver en af hovedtalerne på Patientsikkerhedskonferencen til april. Bech vil bl.a. tale om moderne ledelse i sin keynote.
Dorthe Crüger, medlem af Ledelseskommissionen, er en anden erfaren leder, der bidrager med aktuel viden og perspektiver på Patientsikkerhedskonferencen. Under overskriften ”Ledelse af kvalitet og patientsikkerhed” vil bl.a. Dorthe Crüger komme med sit personlige bud på, hvordan vi bliver excellente. Det sker på konferencens særlige workshop for ledere.
Efter otte år som topleder på Sygehus Lillebælt valgte Dorthe Crüger i 2018 at sige sin stilling som administrerende sygehusdirektør op. Hun er kendt som en af de mest visionære ledere i det danske sundhedsvæsen, og i 2015 blev hun kåret som Årets Leder i Danmark.
Dorthe Crüger har været med i regeringens ledelseskommission. I forbindelse med sit arbejde i Ledelseskommissionen kom den mangeårige sygehusdirektør med en enkel definition på god ledelse:
– For mig er god ledelse en, som hjælper en flok kolleger til at få rigtig gode rammer for det, man nu skal. Succes for at være leder i det offentlige er, når man lykkes med at give de borgere, man har ansvaret for, den allerbedste service. De ledelsesværdier, jeg synes er helt vildt vigtige, det drejer sig først om fremmest om ordentlighed, om at man kan regne med folk, at man er troværdig, hjælpsom og ambitiøs og gør sit allerbedste. At gøre sig umage og hele tiden tænke, det her kan gøres endnu bedre, og så gøre det sammen med andre – det er nogle vigtige værdier for mig.
Video med Dorthe Crüger: Mit personlige ledelsesgrundlag
PS!-bestyrelsesmedlemmer aktive i debatten om ledelse
God ledelse er afgørende for patientsikkerheden og udgør samtidig en del af løsningen på de presserende udfordringer med manglende sammenhæng. Danske Regioner, Sygeplejerådet, FOA, Kommunernes Landsforening og Lægeforeningen er blandt de organisationer, som udgør bestyrelsen i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Sammen med Djøf stod disse organisationer som fælles afsendere på en kronik i Politiken i weekenden. I kronikken skriver organisationerne bl.a.:
– Debatten har gjort det tydeligt for os, at der bestemt er områder, hvor vi ikke bare kan, men skal blive bedre til at bruge hinanden – bl.a. når det handler om at lede borgernes overgange mellem områder og sektorer. For borgerne er det afgørende, at overgange ikke mærkes.
Både på konferencens ledelsessession specifikt og på Patientsikkerhedskonferencen generelt vil et af de underliggende temaer være det akutte behov for ledelse, der skaber sammenhæng på tværs af sektorer.
High Impact Leadership
Workshoppen for ledere byder også på internationale erfaringer og inspiration. Dansk Selskab for Patientsikkerhed indgår i et strategisk partnerskab med Institute for Healthcare Improvement. IHI har de seneste 10 år arbejdet med at udvikle ”High Impact Leadership” som svar på ledelsesmæssige udfordringer og krav.
High Impact Leadership er en mulig vej til at ajourføre sin ledelsesramme, tænkning og praksis til det skifte, som det nye kvalitetsprogram lægger op til.
Workshoppen er rettet mod ledere med konkret ledelseserfaring. Workshoppen vil være interaktiv og inddrage deltagernes egne erfaringer.