Mennesker med psykisk sygdom skal have en sikker pleje og behandling. Det var målet med projektet Sikker Psykiatri, som løb fra 2014-2018. 31 psykiatriske afsnit fra de 5 regioner og Færøerne deltog i Sikker Psykiatri, som PS!, TrygFonden, Det Obelske Familiefond og Danske Regioner stod bag.
Formål
Målet med projekt Sikker Psykiatri er, at mennesker med psykisk sygdom får en mere sikker behandling ved at øge medicinsikkerheden, forebygge selvmord og bæltefikseringer samt sikre effektiv diagnostik og behandling af somatiske (fysiske) sygdomme hos psykiatriske patienter.
Baggrund
Mennesker med psykisk sygdom lever 10-20 år kortere end den øvrige befolkning (bl.a. pga. somatisk sygdom og selvmord). Psykisk sygdom er blandt de ti hyppigste sygdomme, der er årsag til tabte gode leveår. Patienter med psykisk sygdom udredes og behandles i ringere grad for somatisk sygdom end andre. Fysisk tvang anvendes hyppigt trods flere forsøg på at reducere anvendelsen.
Med Sikker Psykiatris medicinindsats får flere patienter foretaget medicingennemgang og bliver involveret i selve gennemgangen. I forhold til bæltefikseringer har Sikker Psykiatri vist, at det kan lade sig gøre at reducere antallet af bæltefikseringer. Nogle steder har personalet næsten udryddet det. Et andet gennembrud er, at Sikker Psykiatri har skabt større systematik i diagnostik og forebyggelse af somatiske sygdomme. Personalet opdager eksempelvis kræftknuder og blodpropper hos psykiatriske patienter langt tidligere.
Bevilling: TrygFonden, Det Obelske Familiefond samt Psykiatrisk Center Tórshavn
Beløb: 22,2 mio. kr.
Projektperiode: 2014-2018
Projektleder: PS!
Projektpartnere: TrygFonden, Det Obelske Familiefond og Danske Regioner
Udvalgte resultater fra Sikker Psykiatri
Der er sket en forbedring på 30 %, således at der nu bliver gennemført en medicingennemgang, hvor patientens perspektiv bliver inddraget 9 ud af 10 gange. Samtidig ses, at processen er blevet meget mere stabil og med mindre variation end det sås i starten af projektet. Flere afsnit er systematisk begyndt at inkludere farmaceuter i medicingennemgang, hvilket ligeledes har løftet kvaliteten af gennemgangene.
Inden for somatisk undersøgelse er der sket en forbedring på 40 %, og processen er blevet stabil på et markant højere niveau (lige under 90 %). Samtidig ses, at de involverede afsnit nu har en proces, hvor man har reduceret variationen, og dermed er der en meget tydeligere arbejdsgang og proces for, hvordan man skal håndtere denne intervention.
I forhold til at få målt vitale værdier under et indlæggelsesforløb i projektets periode ses det, at der er sket en markant reduktion af variationen i processen, ligesom den nu er blevet stabil lige omkring 90 % – dvs. at der i 9 ud af 10 tilfælde er målt vitale værdier, og der er sket en opfølgning afhængig af resultatet – herunder kan også være, at der ikke har været behov for at gøre yderligere.
Data fra Psykiatrien i Horsens indikerer ligeledes, at de begynder at se en reduktion i brugen af bæltefikseringer med et skift fra 7 bæltefikseringer om ugen til nu at have 1 fiksering om ugen.
For så vidt angår risikovurdering ved udskrivelse er dette foretaget 2014 gange, mens det også illustreres, at disse arbejdsgange i høj grad har eksisteret, om en de nu ligger på et meget stabilt niveau omkring 90 %.
Sikker Psykiatri løfter kvalitetsarbejdet
Personalet inddrager patienterne i kvalitetsarbejdet
Sikker Psykiatri styrker samarbejdet med patienterne
Indsatsområder i Patientsikkert Sygehus
Projekt Sikker Psykiatri består af 4 kliniske indsatsområder (medicin, somatiske (fysiske) sygdomme, tvang og selvmord) og 2 organisatoriske indsatsområder (ledelse af forbedringsarbejde og patient- og pårørendesamarbejde).
De 4 kliniske indsatser består af én eller flere pakker indeholdende elementer, som ifølge sundhedsfaglige eksperter er de vigtigste indenfor et område. Formålet med pakkerne er, at patienterne i psykiatrien får den rette pleje og behandling – hver gang.
Pakkerne er ikke blevet opdateret siden projektets afslutning i 2017.
Den viden om pleje og behandling, som sundhedsvæsenet har, bliver ikke altid brugt systematisk og konsekvent. Der er en kløft mellem viden og ydelser. Projekt Sikker Psykiatri gik ud på at give sundhedspersonalet metoder, der sikrer, at den eksisterende viden tages i brug i fuldt omfang, så alle patienter får gavn af den, og kvalitetskløften lukkes. Ambitionen for Sikker Psykiatri var at opbygge en varig platform for arbejdet med kvalitetsforbedringer og patientsikkerhed i psykiatrien.