Australsk opgørelse: Medicinrelaterede hændelser er baggrund for hvert fjerde MAT-kald

Når der kaldes på det mobile akut-team, er årsagen i 23 % af tilfældene medicinrelaterede hændelser, fx lægemiddeludløst blodtryksfald, viser en australsk opgørelse. En stor del af hændelserne er potentielt forebyggelige, mener forskerne bag undersøgelsen.

Hvert syvende tilkald af Medical Emergency Team (mobilt akut-team, MAT) skyldes potentielt forbyggelige hændelser relateret til uhensigtsmæssig medicinering. Det konkluderer et australsk forskerhold, der har kigget på alle MAT-kald over en 3-ugers periode på to store akuthospitaler i Melbourne, i alt 628 kald. Heraf var 146 kald forårsaget af medicinrelaterede hændelser.

De medicinrelaterede kald skete i gennemsnit 46 timer tidligere under indlæggelsen, sammenlignet med andre typer af MAT-kald. Og samme gruppe havde også i gennemsnit flere gentagne MAT-kald under deres indlæggelse.

Hurtig hjerterytme pga. manglende ordination af betablokkere og blodtryksfald pga. uhensigtsmæssig brug af blodtrykssænkende medicin var de hyppigste årsager til de medicin-relaterede MAT-kald.

En indsats mod disse medicineringsproblemer kunne øge patientsikkerheden og aflaste de mobile akut-team, mener forskerne.

Fagligt Nyt om patientsikkerhed er et nyhedsbrev, der udgives af PS!, og som udkommer ca. 6 gange årligt. Det formidler nyt om de seneste nationale og internationale forskningsresultater, begivenheder, trends og meninger inden for patientsikkerhed. 
Tilmeld dig Fagligt Nyt


Levkovich BJ, Orosz J, Bingham G, et al Medication-related Medical Emergency Team activations: a case review study of frequency and preventability BMJ Quality & Safety Published Online First: 05 July 2022. doi: 10.1136/bmjqs-2021-014185

https://qualitysafety.bmj.com/content/early/2022/07/05/bmjqs-2021-014185