Fem-punktsplan skal styrke den diagnostiske proces

Hospitalssystemet Geisinger i Pennsylvania, USA, har udviklet en fem-punkts handlingsplan, der skal styrke den diagnostiske proces på organisationens hospitaler og klinikker.

Planen er udarbejdet i samarbejde med den internationale ekspert på området, professor Hardeep Singh, fra Center for Innovations in Quality, Effectiveness and Safety, Michael E. DeBakey VA Medical Center i Houston, Texas. 

Geisinger har gennem en årrække arbejdet for at forebygge diagnosefejl og opbygget erfaring på området. Strategien kaldes Learning and Exploration of Diagnostic Excellence, LEDE.

Erfaringerne fra Geisinger kan være relevante i forhold til en ny dansk rapport om diagnoser og patientsikkerhed “Veje til bedre diagnoser”, der er offentliggjort af Dansk Selskab for Patientsikkerhed i samarbejde med Patienterstatningen.

Rapporten Veje til bedre diagnoser

De fem handlinger, som en organisation kan iværksætte for at styrke den diagnostiske proces:

  • Etablere en komite, der på tværs af organisationen koordinerer indsatsen for forbedrede diagnoser, indsamler erfaringer, identificerer risici, prioriterer interventioner og fremmer lærings- og sikkerhedskultur.
  • Bidrage til indsamling af videnskabelig viden og evidens på området og afprøvning af nye tiltag i praksis.
  • Iværksætte målinger med det formål at forbedre – ikke til belønning og straf.
  • Involvere klinikere i arbejdet for at styrke den diagnostiske proces og italesætte eventuelle hændelser som potentiel mulighed for læring – og ikke negativt som individuelle fejl.
  • Styrke en kultur, hvor man engagerer og lærer af patienter og pårørende.
Figuren bringes med tilladelse fra professor Hardeep Singh

Fagligt Nyt om patientsikkerhed er et nyhedsbrev, der udgives af PS!, og som udkommer ca. 6 gange årligt. Det formidler nyt om de seneste nationale og internationale forskningsresultater, begivenheder, trends og meninger inden for patientsikkerhed. 
Tilmeld dig Fagligt Nyt


Handlingsplanen er beskrevet i en artikel i tidsskriftet Academic Medicine, Journal of the Association og American Medical Colleges.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31688035

https://insights.ovid.com/crossref?an=00001888-900000000-97395

Geisingers indsats for en styrket diagnostisk proces er beskrevet på hjemmesiden for organisationen Society to Improve Diagnosis in Medicine, SIDM:

https://www.improvediagnosis.org/act-for-better-diagnosis/learning-from-diagnostic-opportunities/