Fem-punktsplan skal styrke den diagnostiske proces

Flere nyheder fra Fagligt Nyt – december 2019

Hospitalssystemet Geisinger i Pennsylvania, USA, har udviklet en fem-punkts handlingsplan, der skal styrke den diagnostiske proces på organisationens hospitaler og klinikker. Planen er udarbejdet i samarbejde med den internationale ekspert på området, professor Hardeep Singh, fra Center for Innovations in Quality, Effectiveness and Safety, Michael E. DeBakey VA Medical Center i Houston, Texas. 

Geisinger har gennem en årrække arbejdet for at forebygge diagnosefejl og opbygget erfaring på området. Strategien kaldes Learning and Exploration of Diagnostic Excellence, LEDE.

Erfaringerne fra Geisinger kan være relevante i forhold til en ny dansk rapport om diagnoser og patientsikkerhed “Veje til bedre diagnoser”, der er offentliggjort af Dansk Selskab for Patientsikkerhed i samarbejde med Patienterstatningen.

Rapporten Veje til bedre diagnoser

De fem handlinger, som en organisation kan iværksætte for at styrke den diagnostiske proces:

  • Etablere en komite, der på tværs af organisationen koordinerer indsatsen for forbedrede diagnoser, indsamler erfaringer, identificerer risici, prioriterer interventioner og fremmer lærings- og sikkerhedskultur.
  • Bidrage til indsamling af videnskabelig viden og evidens på området og afprøvning af nye tiltag i praksis.
  • Iværksætte målinger med det formål at forbedre – ikke til belønning og straf.
  • Involvere klinikere i arbejdet for at styrke den diagnostiske proces og italesætte eventuelle hændelser som potentiel mulighed for læring – og ikke negativt som individuelle fejl.
  • Styrke en kultur, hvor man engagerer og lærer af patienter og pårørende.

Figuren bringes med tilladelse fra professor Hardeep Singh


Handlingsplanen er beskrevet i en artikel i tidsskriftet Academic Medicine, Journal of the Association og American Medical Colleges.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31688035

https://insights.ovid.com/crossref?an=00001888-900000000-97395

Geisingers indsats for en styrket diagnostisk proces er beskrevet på hjemmesiden for organisationen Society to Improve Diagnosis in Medicine, SIDM:

https://www.improvediagnosis.org/act-for-better-diagnosis/learning-from-diagnostic-opportunities/

 

 

 


Fagligt Nyt om patientsikkerhed er et nyhedsbrev, der udgives af Dansk Selskab for Patientsikkerhed, PS!, og udkommer 6 gange årligt. Det formidler nyt om de seneste nationale og internationale forskningsresultater, begivenheder, trends og meninger inden for patientsikkerhed. Mere Fagligt Nyt

12. december 2019

Fagligt NytNyheder