Finsk studie: Korrekt diagnose af kroniske sår forsinkes

En undersøgelse fra Helsinki-området i Finland viser, at der er store forsinkelser på vurdering og diagnosticering af kroniske sår, såsom arterielle og diabetiske sår. Hurtig diagnose af den underliggende årsag til disse typer af sår er vigtig – dels for sårhelingen og dels for at undgå amputation, skriver forskerne.

Det er vanskeligt for læger og sygeplejersker i primærsektor og akutmodtagelse at stille den korrekte diagnose, når en patient henvender sig med arterielle eller diabetiske sår. Og der går for lang tid, før patienten kommer videre til vurdering af sårkyndige og andre specialister, såsom karkirurg, hudlæge ol. Det viser en undersøgelse fra Helsinki-området.

Undersøgelsen omfatter 197 patienter, der er henvist til et særligt sårbehandlingsteam (wound care team) i 2016. Teamet består af en sår-sygeplejerske og en alment praktisernede læge specialiseret i sår-behandling med mulighed for at konsultere fodterapeut og karkirurg.

Teamet opfordrer alle enheder i primærsektor og akutmodtagelse til at henvise patienter med sår hurtigst muligt mhp. vurdering. Efter teamets vurdering kan patienten sendes videre til speciallæge, fx karkirurg, dermatolog eller diabeteslæge.

Den nye undersøgelse har set på patienternes vej gennem de forskellige behandlingstilbud og udregnet forsinkelse i forløbet.

Undersøgelsen viser, at der ofte er uoverensstemmelse mellem den diagnose, patienten har fået i primærsektor/akutmodtagelse og den diagnose, som senere stilles af sårbehandlingsteam og speciallægerne. Opgørelsen viser også, at der er et “delay” i forhold til at få henvist patienten videre til sårbehandlingsteamet.

Fagligt Nyt om patientsikkerhed er et nyhedsbrev, der udgives af PS!, og som udkommer ca. 6 gange årligt. Det formidler nyt om de seneste nationale og internationale forskningsresultater, begivenheder, trends og meninger inden for patientsikkerhed. 
Tilmeld dig Fagligt Nyt


Kilde:

Ahmajärvi K, Isoherranen K, Venermo M

Cohort study of diagnostic delay in the clinical pathway of patients with chronic wounds in the primary care setting

BMJ Open 2022;12:e062673. doi: 10.1136/bmjopen-2022-062673

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36410819/