Hæder til de faste teams på Thorsvej

Årets patientsikkerhedspris går til de faste teams i Hjemmeplejen Team Thorsvej i Holstebro. Her har indførelsen af faste tværfaglige teams og redskaber til tidligere diagnosticering betydet, at borgere og patienter i langt højere grad modtager relevant behandling i rette tid.

Patientambassadør Kira Ørbækker overrækker Patientsikkerhedsprisen 2024 til Karen Nielsen, Jette Thomsen og Urszula Fabianska fra Faste teams i Hjemmeplejen på Thorsvej i Holstebro Kommune.

Det begyndte for fire år siden, hvor Hjemmeplejen Team Thorsvej i Holstebro igangsatte et stort og omfattende arbejde med det formål at skabe forbedringer for både borgere og personale. Især den tidligere diagnosticering var i fokus. Det har blandt andet betydet implementering af faste, tværfaglige teams samt arbejdsredskaber som døgnrytmeplaner og triagering af borgerne. Processen har været både lang og hård, men har i høj grad haft en positiv effekt for både borgere og personale. Endda i en sådan grad, at medarbejderne i hjemmeplejens faste teams i september 2024 kunne række armene i vejret som modtagere af patientsikkerhedsprisen 2024, som Dansk Selskab for Patientsikkerhed står bag.

Glade prismodtagere og repræsentanter for de faste teams i Hjemmeplejen på Thorsvej i Holstebro. Fra venstre er det Urszula Fabianska, Jette Thomsen og Karen Nielsen.

Prisen blev fejret på Thorsvej forud for WHO’s patientsikkerhedsdag, som i år har diagnosesikkerhed som tema. Her stod patientambassadørerne Kira Ørbækker og Tobias Bøggild-Damkvist for overrækkelse af diplom og blomster til hjemmeplejens medarbejdere.

– Faste teams er meget mere end diagnosesikkerhed. Det er også et fantastisk godt eksempel på et både flot og praktisk forbedringsarbejde, der startede flere år tilbage, hvor man igangsatte det gode og konkrete arbejde med at koordinere vagtplaner, ruter, medarbejderpleje, ansættelser og oplæring. Det hele hænger sammen – og skaber er et solidt fundament for god patientsikkerhed. For at kunne stille de rigtige diagnoser og for tidligt at kunne fokusere på og fange, hvis nogen af jeres borgere får nye sygdomme eller oplever en forværring af eksisterende tilstande, sagde Tobias Bøggild-Damkvist i sin tale til prismodtagerne og fortsatte:

Patientambassadør Tobias Bøggild-Damkvist var med til at overrække prisen.

– I ved om nogen, at den diagnostiske proces begynder ved de observationer, I gør ude ved borgerne. Det er den vigtigste forudsætning for, at borgerne og patienterne får den rigtige behandling på den rette tid og på det rette sted. Det er noget, vi ved fra analyser af hændelser indrapporteret til Dansk Patientsikkerhedsdatabase. Vi ved, at diagnosefejl opstår ude hos borgerne, hvis man ikke får fanget de her forværringer eller nye symptomer i tide. Vi ved, at den tidlige indgriben er noget, der virker.

I ved om nogen, at den diagnostiske proces begynder ved de observationer, I gør ude ved borgerne. Det er den vigtigste forudsætning for, at borgerne og patienterne får den rigtige behandling på den rette tid og på det rette sted.

Tobias Bøggild-Damkvist, patientambassadør
Patientsikkerhedsprisen 2024, Faste teams på Thorsvej, Holstebro Kommune – Patientambassadørernes begrundelse:
Diagnosesikkerhed er tema for WHO´s patientsikkerhedsdag og for årets patientsikkerhedspris, der uddeles af patientambassadørerne ved Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
 
Dansk Selskab for Patientsikkerhed har de senere år haft fokus på den sikre diagnostiske proces. Det er en vigtig forudsætning for, at borgere og patienter kan modtage relevant behandling i rette tid.
 
Denne diagnostiske proces starter allerede med de observationer, som I hjælpere og assistenter gør, når I er ude hos borgerne. Analyser af utilsigtede hændelser fra Dansk Patientsikkerhedsdatabase viser, at diagnosefejl kan opstå hos ældre borgere, når symptomer på forværring i deres tilstand overses.
 
Jeres nye praksis med faste team i hjemmeplejen på Thorsvej indebærer, at hjemmeplejen systematisk observerer relevante ændringer i borgerens vanlige funktionsniveau. Selv små ændringer kan følges op med yderligere udredning, hvor sygeplejen besøger borgeren og spørger ind til symptomerne.
 
Denne praksis sikrer, at begyndende sygdom kan diagnosticeres i et meget tidligt stadium. Borgeren kan tidligt få den nødvendige behandling, sygdomsudviklingen stoppes, og borgeren kan måske undgå at skulle på hospitalet.
 
I alle faser af den samlede arbejdsgang involverer I borgeren og de pårørende, og I sikrer, at beslutninger så vidt muligt træffes i overensstemmelse med borgerens ønsker.
 
Det, at I mødes i faste teams, sikrer en meget kort kommunikationsvej, hvor alle faggrupper spiller sammen indbyrdes. Det er vigtigt for patientsikkerheden og gør det trygt for alle faggrupper – også nyansatte, nyuddannede og ufaglærte.
 
Arbejdet med faste team har betydet, at I kan se et fald i antallet af forebyggelige indlæggelser, i mange tilfælde fordi urinvejsinfektioner forebygges eller behandles tidligt.
 
Metoden er udviklet og implementeret på Thorsvej, og de flotte resultater betyder, at kommunen nu har planer om at sprede praksis til de øvrige distrikter.
 
Tak for jeres vedholdende arbejde med patientsikkerhed og faste teams til glæde for borgere og pårørende

Vigtig del af den diagnostiske proces

Jens Kristian Hedegaard, næstformand i PS!’ bestyrelse og byrådsmedlem i Holstebro Kommune, udtrykte stor glæde ved, at prisen blev overrakt til de faste teams i Hjemmeplejen på Thorsvej – ikke kun på grund af sin lokale forankring, men også fordi der er tale om en gruppe af medarbejdere, der har arbejdet stenhårdt på at få forbedringsmodellerne implementeret i det daglige arbejde.

Jens Kristian Hedegaard, næstformand i PS!’ bestyrelse og byrådsmedlem i Holstebro, glædede sig over at årets patientsikkerhedspris blev uddelt i hjembyen.

– I på Thorsvej er et lysende eksempel på, at det betaler sig at trække i arbejdstøjet og tage det lange, seje træk. Derfor går min tak både til de faste team på Thorsvej, men også alle jer andre. I har gennem efterhånden ret mange år haft fokus på det forebyggende arbejde med blandt andet medicin, fald og forebyggelige indlæggelser. Det arbejde er der bygget videre på i jeres faste teams. Og der er ikke nogen tvivl om, at I også er en vigtig del af den diagnostiske proces. Vi ved jo alle sammen godt, at hvis en sygdom er ved at udvikle sig, gør det en stor – og ofte afgørende forskel – at få relevant behandling i tide, sagde Jens Kristian Hedegaard.

Kimen blev lagt for fire år siden

Glæden og stoltheden over at modtage prisen var tydelig hos både ledere og medarbejdere i de faste teams på Thorsvej. Anne Mette Lundgaard Lund, der er teamleder, og har været med hele vejen siden forbedringsprogrammet ”I sikre hænder” for fire år siden blev søsat i Holstebro, glædede sig over, at forbedringsarbejdet og de gode tiltag er fortsat ud over projektforløbets afslutning.

– Kimen til det arbejde, der ligger til grund for, at vi dag står som vinder af patientsikkerhedsprisen 2024, blev lagt for cirka fire år siden. Vi begyndte at arbejde med tidlig opsporing. Vi lærte at arbejde med forbedringsmodellen som ramme for arbejdet med kvalitet og patientsikkerhed. Vi fik lært at skabe ændringer i struktur og arbejdsgange, som kunne føre til øget kvalitet for vores borgere. De redskaber, vi i dag bruger og har indarbejdet i vores daglige rutiner, udspringer af idéer, der er udviklet, afprøvet og tilpasset af vores særdeles engagerede frontmedarbejdere i vores tværfaglige teams. Med indførelsen af faste teams kan vi med ret stor sikkerhed sige, at vi har fået de perfekte rammer til at få vores velafprøvede forbedringstiltag omsat til praksis, sagde hun i sin takketale, hvor hun fortsatte:

– Der kommer nu færre medarbejdere i den enkelte borgers hjem, og når medarbejderne kender borgerne, er der basis for langt større opmærksomhed på borgernes tilstand. Med afsæt i forbedringsmodellen har vi skabt enkelte og systematiske arbejdsgange, som gør hjemmeplejen i stand til at spotte selv mindre ændringer i borgernes funktionsniveau og videregive deres observationer til sygeplejersker og terapeuter. Dermed sikrer vi, at der kan ske hurtig udredning og diagnosticering. Den tværfaglige indsats sikrer, at vi sammen får iværksat den rette indsats på det rette tidspunkt, så vi kan levere en behandling, der er tilpasset borgerens aktuelle situation, og dermed bidrager vi også til at forebygge indlæggelser.

Fakta om fokusområder for de faste teams i Hjemmeplejen på Thorsvej
Forebyggelige indlæggelser:
– I første halvår af 2022 begyndte man at tælle dagene imellem indlæggelserne. Optællingen viste, at det handlede om mellem 1 og 5 dage.
– I september 2022 havde forbedringsteamet implementeret brugen af døgnrytmeplaner samt indført triagering. Indlæggelsesfrekvensen faldt til 25 til 80 dage mellem indlæggelserne.
– I marts 2023 beslutter man at opløse forbedringsteamet, da resultaterne af arbejdet var fine.
– I oktober 2023 stiger frekvensen af forebyggelige indlæggelser. Nu er der igen kun 1 – 5 dage mellem indlæggelserne.
– I januar 2024 danner man – som konsekvens af stigningen i indlæggelser i oktober – igen forbedringsteams. Resultatet ses med det samme og frekvensen på forebyggelige indlæggelser daler igen, og man har fastholdt forbedringsteam.
 
Færre medarbejdere i borgernes hjem:
De første 26 uger af 2022 – gns. antal medarbejdere pr. borger:
– Kun personlig pleje 17
– Kun praktisk hjælp 14
– Kun personlig pleje og praktisk hjælp 29
– Kun sygepleje 8

De første 26 uger af 2024 – gns. antal medarbejdere pr. borger:
– Kun personlig pleje 13
– Kun praktisk hjælp 12
– Kun personlig pleje og praktisk hjælp 23
– Kun sygepleje 7

Dette sammenholdt med den strukturerede opfølgning ved teammøder og borgerkonferencer resulterer samtidig i medarbejderne nemmere kan reagere på forandringer, når de kender borgeren godt.
 
Behandlede urinvejsinfektioner:
På grund af mange indlæggelser ifm. urinvejsinfektioner lavede Hjemmeplejen på Thorsvej i maj 2024 en indsats i form af undervisning i almen hygiejne – især nedre hygiejne.

Behandlede urinvejsinfektioner 2024 – Thorsvej:
– Januar 24
– Februar 28
– Marts 23
– April 22
– Maj 13
– Juni 16
– Juli 17
– August 14

Et kanongodt arbejdsredskab

Blandt de mange medarbejdere, som til daglig arbejder i hjemmeplejens faste teams, er Karen Nielsen, Urszula Fabianska og Jette Thomsen, som havde æren af på egne og deres kollegaers vegne at modtage blomster og diplom fra patientambassadørerne. Efter den officielle overrækkelse af prisen fortalte de om en til tider hård, men lærerig proces, som har ført til en arbejdsstruktur og borgerkontakt, de i dag meget nødig ville undvære.

– Vi er meget glade. Det er en dejlig anerkendelse og stort skulderklap til os alle sammen, smiler Urszula Fabianska.

De tre medarbejderrepræsentanter nævner døgnrytmeplanerne, hvor for eksempel ændringer i borgerens vanlige funktionsniveau som et af vigtigste redskaber i arbejdet med tidlig opsporing.

– Det var rigtig svært i starten. Det nemmest er jo at gøre, som man plejer. Men det er blevet rigtig godt – og jeg tror, at borgerne er glade for, at det er de samme fra de faste teams, som kommer i hjemmet – og er i stand til at vurdere, hvordan de har det. De åbner mere op, end de ville have gjort, hvis der var kommet 10 forskellige medarbejdere hos dem, siger Jette Thomsen.

– Det blevet et kanongodt arbejdsredskab, hvor vi alle kan gå ind og få tiden ved at skrive, hvad vi laver og arbejder med. Det har betydet, at der slet ikke er så meget tvivl om arbejdsgangen længere. Vi har denne her model, hvor der står præcis, hvad man skal – også selvom borgeren ikke kan svare for sig, fortæller Karen Nielsen.

Borger undgik indlæggelse

Ud over at arbejde i faste tværfaglige teams og brug af døgnrytmeplaner i arbejdet er triagering blevet et af de centrale værktøjer i forhold til at opdage ændringer i borgerens vanlige funktionsniveau. Her sætter Karen Nielsen, Urszula Fabianska og Jette Thomsen og deres kollegaer farvekoder – fra grøn til rød – efter, hvor alvorlig borgerens tilstand er.

– Jeg havde en borger, som lå i sengen og ikke orkede at tage tøjet af. Jeg kom ved ham hver aften, og da jeg gav ham score for den aften, kunne jeg godt se, at den ikke var alt for god. Der blev tilkaldt en læge, som konstaterede, at han havde begyndende lungebetændelse – men fordi jeg kendte ham og kunne se forandringen hos ham, blev han behandlet i tide og undgik at blive indlagt. Det er et godt eksempel på, hvad det her kan, fortæller Karen Nielsen.

Det er især i forhold til de forebyggelige indlæggelser, at de faste teams har haft en effekt. Man er for eksempel blevet langt bedre til at opspore og diagnosticere urinvejsinfektioner, lungebetændelser og dehydrering, inden det kræver indlæggelse.

Der blev tilkaldt en læge, som konstaterede, at han havde begyndende lungebetændelse – men fordi jeg kendte ham og kunne se forandringen hos ham, blev han behandlet i tide og undgik at blive indlagt. Det er et godt eksempel på, hvad det her kan.

Karen Nielsen, social- og sundhedshjælper hos Hjemmeplejen Team Thorsvej i Holstebro

Den store indsats og det hårde arbejde til trods, er forbedringsarbejdet i Hjemmeplejen Team Thorsvej en stor succes. Så stor, at de faste teams skal udbredes til resten af hjemmeplejen i Holstebro Kommune. Og på Thorsvej holder de fast i den gode struktur – og fortsætter med at hæve barren.

– Vi har besluttet, at vi kører videre med vores forbedringsteams. Vi er for eksempel en tværfaglig gruppe, som stadig holder møder hver anden tirsdag. Det er både terapeuter, vores leder, en sygeplejerske og så videre. Det er rigtig godt givet ud, og jeg er overbevist om, at kan blive endnu bedre, smiler Karen Nielsen.

Læs om WHO’s patientsikkerhedsdag og om diagnosesikkerhed.

De fem indstillede kandidater til Patientsikkerhedsprisen 2024
Afdeling for brystkirurgi Herlev og Gentofte hospital

Kamille Knudsen, social- og sundhedsassistent hos Psykiatrien

Perle Darsø, overlæge i Enhed for Kvalitet, Forskning og Patientsikkerhed, Region
Hovedstaden

Faste teams på Thorsvej, Holstebro kommune

Hygiejnesygeplejerske, MLP Vibeke Vestergaard