Tryksårsindsatsen i I sikre hænder

I sikre hænder har vist, at det kan lade sig gøre at udrydde tryksår i ældreplejen.

Borgere i ældreplejen er ofte i risiko for at få tryksår, som er et område på kroppen, hvor huden er beskadiget på grund af et langvarigt tryk.

Det kan eksempelvis være, fordi en person ligger meget ned i sin seng, har forkert fodtøj på eller sidder i en kørestol i lange perioder. Tryksår kan i yderste konsekvens medføre knoglebetændelse og blodforgiftning.

Tryksårspakken

I I sikre hænders tryksårsindsats arbejder personalet i kommunerne med tryksårspakken, som beskriver de elementer, der ifølge sundhedsfaglige eksperter er de vigtigste i forhold til plejen og behandlingen på området. Hvis personalet i ældreplejen konsekvent og systematisk anvender alle elementerne i pakken, kan tryksår udryddes.

Første punkt i tryksårspakken er, at personalet screener nye borgere på plejecentrene og i hjemmeplejen for, om de er i risiko for at få tryksår. På borgere i risiko anvender personalet hver dag HUSK-tjeklisten.

Den beskriver 4 elementer, som personalet skal være opmærksom på: hud, underlag, stillingsskifte og kost. Tjeklisten hjælper medarbejderne i ældreplejen til systematisk at observere borgernes helbred, så de hurtigt kan reagere på forandringer og forebygge tryksår fremfor at helbrede dem.

Materialer i tryksårsindsatsen

Vi gør opmærksom på, at dokumenterne senest blev opdateret i 2021 og ikke længere opdateres.

Sådan forebygger I sikre hænder tryksår

Det betyder tryksårsindsatsen

Sådan foregår en tryksårsscreening af borgerne

Hud: Det skal personalet være opmærksom på

Underlag: Det skal personalet være opmærksom på

Stillingsskifte: Det skal personalet være opmærksom på

Kost: Det skal personalet være opmærksom på

Indsatsområder under I sikre hænder

Dette er 1 af 6 indsatsområder under forbedringsprogrammet I sikre hænder. Du kan finde de 5 andre indsatsområder på hovedsiden om I sikre hænder, hvor du også kan læse mere om programmet og finde materialer.