Resumé
Projektet Sikker sundhed for borgere med demens løb fra maj 2023 til maj 2024. Projektet er gennemført i regi af Fremfærd Sundhed og Ældre i samarbejde med Dansk Selskab for Patientsikkerhed og Nationalt Videnscenter for Demens.
Formålet med projektet var at styrke personalets kompetencer i at skabe sikre arbejdsgange, der sikrer forebyggelse af sygdom hos borgere med demens, og at styrke personalets demensfaglige kompetencer samt at give personalet et styrket fundament for at arbejde med borgere med demens.
Det er sket gennem at styrke viden om anvendelse af metoder i Forbedringsmodellen og anvendelse af metoder til tidlig opsporing af sundhedsproblemer hos borgere med demens.
I projektet indgik ni enheder, der var repræsenteret ved fem kommuner.
Projektet er gennemført i et tæt samarbejde mellem Dansk Selskab for Patientsikkerhed (PS!) og Nationalt Videnscenter for Demens (NVD). Kombinationen af faglig viden fra NVD kombineret med viden om og anvendelse af forbedringsmetoder fra PS! er en meget stærk kombination til at skabe forbedringer og motivation til at fastholde forbedringer.
Projektet har vist, at der kan opnås signifikante resultater, når man anvender denne kombination af faglig viden og viden om anvendelse af forbedringsmetoder.
Eksempler på resultater er:
- Reduktion af fald hos en borger fra 13 fald på 37 dage til 4 fald på 33 dage. Resultatet er gennemført gennem en systematisk indsats fra leder og personale.
- Integrering af dagligt tavlemøde med gennemgang af alle borgere med identifikation af smerter hos alle borgere og afledte handlinger. Derudover er tavlemødet en integration af anvendelse af metoder, vist ved daglig brug af patientsikkerhedskalender og de igangværende afprøvninger. Enheden har opnået en systematik ved triagering og har en plan for kompetenceudvikling og for intern spredning af den opnåede systematik til alle vagtlag.
- Reduktion af urinvejsinfektioner fra 12 i en periode over 6 måneder før projektstart til en reduktion med 75 % i de første fem måneder af projektet. Efter en fokuseret indsats på denne somatiske lidelse har enheden opnået en fokuseret og systematisk indsats for opsporing af ændringer i adfærd hos alle beboerne ved triageringsmøder. Principper for afvikling af triageringsmøderne indebærer vurdering af hver enkelt borger og personalets ansvar og behov for kompetencer er beskrevet.
- De generelle resultater viser en solid anvendelse af metoder, både demensfaglige og forbedringskompetencer, med variation blandt enhederne.
- I enhederne er der set en ændret kultur, der er båret af læring og erfaringer om, hvilke ændringer der kan opnås til gavn for borgerne.
Projektet har vist, at der kan opnås betydelige resultater på et år.