Sønderborg Kommune får pris for patientsikkerhed

Dagens Medicin giver Sønderborg en særpris af Den Gyldne Skalpel for kommunens arbejde med at forbedre patientsikkerheden i ældreplejen i forbindelse med projekt I sikre hænder.

Ifølge social- og sundhedsassistent Brian Thomsen Paulsen fra Tangshave Bo- og Aktivitetscenter har arbejdet med patientsikkerhed i projekt I sikre hænder været med til at øge livskvaliteten for borgerne.

Tryksår er udryddet og medicinfejl en sjældenhed i ældreplejen i Sønderborg Kommune. For eksempel er der ikke set et tryksår i over 590 dage på Tangshave Bo- og Aktivitetscenter, og plejecentret har ikke haft en medicinfejl, der kræver lægekontakt i over 410 dage. Tallene for hjemmeplejen ser ligeså gode ud.

Disse banebrydende resultater bliver nu hædret. På KL’s Ældrekonference overrakte Dagens Medicin en særpris til Sønderborg for kommunens arbejde med at øge patientsikkerheden i ældreplejen som en del af det kommunale projekt I sikre hænder. Det sker i forbindelse med Dagens Medicins pris Den Gyldne Skalpel, der går til årets fornyelse i det danske sundhedsvæsen.

– Sønderborg Kommune har om nogen taget forbedringsmodellen til sig og skabt markante resultater indenfor kvalitet og patientsikkerhed i den primære sundhedssektor i forbindelse med projekt I sikre hænder. Resultatet er større livskvalitet og sikkerhed for borgerne i ældreplejen, og samtidig har indsatsen skabt større faglig stolthed og engagement blandt de sundhedsprofessionelle, siger Beth Lilja, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Fokus på forebyggelse

Opskriften på de gode resultater er mere systematiske arbejdsgange, løbende monitorering af om ændringer i arbejdsgange giver bedre behandling, ledelse tættere på den kliniske hverdag samt større samarbejde med borgere og pårørende.

– Nu er vi mere strukturerede. Vi har en mere systematisk tilgang, så alle arbejder efter samme metode og hen mod samme mål. Før arbejdede vi mere helbredende. Nu arbejder vi mere forebyggende og med det fokus, at tingene slet ikke skal opstå, siger sygeplejerske Helene Knudsen fra Tangshave Bo- og Aktivitetscenter.

– Det systematiske arbejde har været med til at øge livskvaliteten for vores beboere, fortæller social- og sundhedsassistent, Brian Thomsen Paulsen fra Tangshave Bo- og Aktivitetscenter.

International bevågenhed

Resultaterne har fået international opmærksomhed. Leder af afdelingen for patientsikkerhed og kvalitetsforbedring i det skotske sundhedsministerium, Jason Leitch, kalder indsatsen enestående og banebrydende:

– Der er ingen andre lande i verden, som laver det her patientsikkerhedsarbejde i kommunerne i samme skala. Hele verden kigger på det arbejde, som I er i gang med. Danmark er i toppen af listen over lande, der har taget en seriøs og systematisk tilgang til patientsikkerhed.

På konferencen om Patientsikkerhed i Primærsektoren den 5. november 2015 vil Sønderborg Kommunes erfaringer også blive fremlagt.

Udover Sønderborg deltager Frederiksberg, Lolland, Viborg og Thisted Kommuner i projekt I sikre hænder.

Find mere om