Tidligere fejldiagnose påvirker patienters tillid til aktuel læge

Når patienter tidligere har fået stillet en forkert diagnose, påvirker det tilliden til deres nuværende læge negativt. Det viser et japansk web-baseret survey blandt voksne patienter med kroniske lidelser som hjertesygdom, cancer, depression eller bindevævssygdomme.

Blandt 661 adspurgte patienter var der 23 %, der havde været ude for en diagnosefejl, og 20 % havde en pårørende, der havde været ude for en diagnosefejl. Patienternes tillid til lægen blev målt med Trust in Physician Scale, der består af 11 punkter, hvor respondenten har fem svarmuligheder fra ”helt enig” til ”helt uenig”.

Målingerne viste, at patienternes tillid til lægen var nedsat med 4,3 point, hvis de selv havde været ude for en fejldiagnose, og med 3,2 point, hvis det drejede sig om en pårørende. For patienter, der havde oplevet begge dele, var mistilliden additiv, 7,5 point.

Fagligt Nyt om patientsikkerhed er et nyhedsbrev, der udgives af PS!, og som udkommer ca. 6 gange årligt. Det formidler nyt om de seneste nationale og internationale forskningsresultater, begivenheder, trends og meninger inden for patientsikkerhed. 
Tilmeld dig Fagligt Nyt


Suzuki, R., Yajima, N., Sakurai, K. et al. Association of Patients’ Past Misdiagnosis Experiences with Trust in Their Current Physician Among Japanese Adults. J GEN INTERN MED (2021).

https://doi.org/10.1007/s11606-021-06950-y