Et vigtigt spørgsmål blev markeret den 9. juni: – Det betyder, at jeg bliver regnet for noget

Det danske sundhedsvæsen var i 2022 med til at markere den internationale Hvad er vigtigt for dig?-dag på forskellige måder. PS! besøgte et af stederne på dagen og udgav en video fra et plejehjem, hvor spørgsmålet er blevet til en måde at arbejde på.

Neurologisk afdeling på Bispebjerg Hospital var for fjerde år i træk med til at markere Hvad er vigtigt for dig?-dagen. PS!-formand Lars Gaardhøj og PS!-direktør Inge Kristensen besøgte afdelingen, hvor de blandt andet mødte patienten Tekla Walther.

I anledning af Hvad er vigtigt for dig?-dagen den 9. juni 2022 besøgte formand Lars Gaardhøj og direktør Inge Kristensen fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed den neurologiske afdeling på Bispebjerg Hospital, hvor medarbejderne for fjerde år i træk var med til at markere dagen.

Her fik de sig blandt andet en snak med patient Tekla Walther på 96 år, som var indlagt efter et stroke.

– For mig er det vigtigt, hvordan jeg bliver modtaget på afdelingen, og at personalet smiler, når jeg møder dem. Når personalet er gode til at kommunikere med os, føler vi os trygge, fortalte Tekla Walther, der selv er tidligere sygeplejerske.

Hun ved en del om det gode humør, for hun er nemlig latteryoga-instruktør, og hun tippede da også lige formanden og direktøren om et par latterøvelser og bøger om latter.

Alle sengeafsnit på Bispebjerg Hospital havde fejret dagen på forskellig vis med balloner, kager og postkasser til patienternes svar på spørgsmålet ”Hvad er vigtigt for dig?”. Alle svar, der blev indsamlet, er med til at hjælpe personalet med at finde ud af, hvad de fremover skal have fokus på, og hvad de kan gøre anderledes.

Hvad er vigtigt for dig – er rigtig vigtigt

Dialogen med patienter og borgere er vigtig

På dagen blev budskabet også fremhævet i et debatindlæg af Lars Gaardhøj på Altinget.dk, hvor han opfordrede alle i sundhedsvæsenet til at bruge dagen på at stille patienter og borgere det vigtige spørgsmål – som startskud til en kultur året rundt:

– Patientens viden og behov er afgørende for ikke bare at undgå fejl og skader, men også for at give dem netop den behandling og hjælp, som de har mest behov for, skrev den nyligt valgte formand og fortsatte:

– På tværs af hospitaler, kommuner og regioner er der stor enighed om, at patientens behov og oplevelser skal fylde mere i sundhedsvæsenet, at borgeren skal tages med på råd, og at der skal mere fokus på de pårørendes rolle og betydning. Hvad er vigtigt for dig?-dagen giver os mulighed for at reflektere over vores arbejde og bringe yderligere fokus på, hvad vi kan gøre for at blive endnu bedre til tage udgangspunkt i, hvad der er vigtigt for dem, som vi prøver på at hjælpe.

Læs blogindlægget af Lars Gaardhøj på altinget.dk

Borgeren i centrum året rundt

På dagen delte PS! også en video fra et plejehjem, der stiller variationer af spørgsmålet året rundt og så ofte, som de kan, til sine borgere. På Kastanjehaven på Frederiksberg arbejder medarbejderne på, at borgerne bliver involveret så meget som muligt i beslutninger om hverdagslivet på plejehjemmet.

Borgerne er med i forskellige udvalg, som fx kostudvalget, hvor de snakker om maden på plejehjemmet, og festudvalget, hvor de sætter rammen for diverse arrangementer i fællesskab. De er med til at vælge, hvilket porcelæn der skal indkøbes, og hvor eftermiddagskaffen skal drikkes. Og det har stor betydning for borgernes livskvalitet at blive spurgt:

– Det betyder, at jeg får lidt mere selvtillid. Det er rart, at man kan bestemme noget selv. Ligesom man synes, at man betyder noget og man bliver regnet for noget, fortæller beboer Kirsten Hjort.

I videoen kan du komme med til et festudvalgsmøde på plejehjemmet – og selvfølgelig også til selve festen! Og så kan du høre mere om, hvordan beboerne oplever at blive spurgt i det daglige, og hvordan medarbejderne er kommet frem til den måde at arbejde på.

Kastanjehaven har tidligere været en del af forbedringsprogrammet I sikre hænder og er en del af forskningsprojektet Operation Morgenduft om involvering af beboere i madrelaterede aktiviteter.

Det er noget af den viden og de metoder derfra, som de har brugt til at afprøve, hvordan de involverer borgerne mere i hverdagen og spørger, hvad der er vigtigt for dem. Helle Valdbjørn, afdelingssygeplejerske på Kastanjehaven, fortæller, at det ikke altid har været let:

– Det har vi trænet i en periode, og efterhånden så involverer vi dem mere og mere. I starten var det bøvl og besvær, men nu er det blevet nemmere, fordi vi har vænnet os til det. Det er blevet en måde at arbejde og tænke på – så vi tænker meget mere: hvad tænker beboerne om det her?

Bag I sikre hænder står Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Sundhedsministeriet og KL. Læs mere om I sikre hænder på www.isikrehænder.dk.

Dagen blev også dokumenteret på de sociale medier

Der var gang i den over hele landet på Hvad er vigtigt for dig?-dagen, og det afspejlede sig også på de sociale medier. Hos PS! elsker vi at følge med i, hvordan I deltager i dagen, så tusind tak for alle jeres gode opslag på de sociale medier!

Vi har samlet et par opslag nedenfor til inspiration – vil du se alle opslagene, så brug søgefunktionen på dit sociale medie og skriv #vigtigtfordig.

Læs, hvordan Diakonissestiftelsens Hjemmepleje deltog i dagen

Spørg: Hvad er vigtigt for dig?

Idéen bag den internationale Hvad er vigtigt for dig?-dag er helt enkelt, at sundhedsprofessionelle spørger patienter, borgere, brugere og pårørende ”Hvad er vigtigt for dig?” i stedet for ”Hvad er der i vejen med dig?”.

Læs mere om dagen og find materialer og inspiration til at markerede den under Viden og læring.

Logo med hvad er vigtigt for dig?