Mental sundhed og patientsikkerhed hænger sammen. Systematiske samtaler kan styrke kollegaskabet, som er en vigtig forebyggende faktor. Det er godt for den enkelte medarbejder, men det gør det også lettere at rekruttere og fastholde, ligesom har det har betydning for teamet, patientsikkerheden, organisation, økonomien og ikke mindst patienter og borgere.
Formål
Projektet Mental sundhed for sundhedsprofessionelle havde til formål at styrke den mentale sundhed hos medarbejdere i sundhedsvæsenet og give sundhedsprofessionelle bedre redskaber til at klare de psykiske belastninger, som jobbet kan indebære.
Baggrund
I sundhedsvæsenet kommer man som medarbejder ud for mange intense oplevelser og situationer, der handler om liv og død. Det kan medføre stor mental belastning, der kan føre til dårlig trivsel blandt medarbejderne, sygefravær, personaleflugt og risiko for patientsikkerheden.
Målet er, at sundhedspersonalet oplever en mere åben og empatisk kultur, der medvirker til at fremme mental sundhed og øger tryghed og psykologisk sikkerhed.
Bevilling: Velliv Foreningen og Helsefonden
Beløb: Hhv. 1,9 mio. kr og 230.000 kr.
Projektperiode: Oktober 2020 – maj 2022
Projektleder: PS!
Projektpartnere: Afdelingen for Bedøvelse, Operation og Intensiv Behandling på Herlev Hospital og Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation (CAMES).
Resultater
En spørgeskemaundersøgelse blev gennemført før og efter implementering. Her viser en sammenligning bl.a., at 1/3 af respondenterne nu taler mere med kollegaer om betydende ting i afdelingen.
1/2 af respondenterne er mere opmærksomme på kollegers behov for at tale om vigtige emner. 1/3 oplyste, at projektet har medført øget kollegaskab i afdelingen.
På et større antal dimensioner i spørgeskemaet, som relaterede til psykologisk sikkerhed og psykosocialt arbejdsmiljø, sås en fremgang (> 5 %-point) efter interventionen, og ingen dimensioner viste en tilbagegang (> 5 %-point).
Rapporter opsamlet efter afholdte støttende, kollegiale samtaler viste, at samtalerne varede mellem 5-10 minutter, samt at baggrunden for samtalerne især var ”samarbejdsrelationer”, ”organisation af arbejdet” og ”svære patientforløb”. I alt 78 % af medarbejderne oplyste, at samtalerne havde haft stor eller meget stor betydning for dem.
Gruppeinterviews med ledere og medarbejdere efter interventionerne havde som gennemgående tema, at deltagelsen i projektet har øget lederes og ansattes opmærksomhed på at spørge ind til hinanden, at lytte og dermed give den støtte, som et flertal fremhævede som yderst positivt.
Materialer: To typer samtaler
Projektet har anvendt og videreudviklet to kendte redskaber – to forskellige typer samtaler – som er bygget på psykologiske teorier og erfaringer.
Du kan downloade materialerne herunder.
Læs nyhed: Særlige samtaler med kolleger fremmer trivsel og styrker patientsikkerhed
Seneste nyt om mental sundhed for sundhedsprofessionelle
Se alle indlæg om emnetMedieomtale og videnskabelige artikler
Mental sundhed er vigtig – så hvordan sikrer vi den gode implementering?, Region H, 22. februar 2023
Særlige samtaler med kolleger fremmer trivsel og styrker patientsikkerhed, PS!, 16. marts 2022
Nyt initiativ skal styrke medarbejdernes mentale sundhed, PS!, 16. september 2020