Den 10. april havde filmen ”Det andet offer” af Zinnini Elkington premiere. Filmen handler om en hektisk vagt på neurologisk afdeling, hvor der indtræffer en hændelse, der får fatale følger for en ung patient og de pårørende. Det får også konsekvenser for en læge (det andet offer), som er involveret i hændelsen, efterhånden som sorg, skyld, skam og frygt tager over.
Begrebet ”det andet offer” – eller second victim som det kaldes i faglitteraturen – er imidlertid ikke nyt. Det blev første gang introduceret af Albert Wu i 2000 med artiklen ”Medical error: the second victim. The doctor who makes the mistake needs help too” i British Medical Journal.
I artiklen fastslog han, at læger vil lave fejl, men at det vigtige er, hvordan det håndteres: at vi ser på systemet i stedet for at bebrejde individet, lærer af hændelsen og taler om den.
Patientsikkerhed og sundhedspersonalets velbefindende hænger uløseligt sammen, konkluderede Wu.
Anbefalinger til håndtering af second victim-reaktioner
Allerede i 2006 opstillede PS! en række anbefalinger for ”håndtering af sundhedspersoners reaktioner på involvering i en utilsigtet hændelse” og forslag til redskaber for at tage hånd om personale, der har været involveret i utilsigtede hændelser.
Anbefalingerne dengang var primært målrettet hospitaler og andre større organisationer, men selve problematikken kan være mindst lige så relevant i kommunerne, i praksissektoren og i situationer, hvor sundhedspersonen ikke indgår formelt i den organisation, hvor hændelsen har fundet sted (fx vikarer fra bureauer).
Derfor nedsatte PS!’ bestyrelse i 2012 en arbejdsgruppe til at revidere eller supplere anbefalinger, og de udkom i 2014. I 2025 er anbefalingerne revideret endnu en gang i forbindelse med udgivelsen af et vidensnotat om hjælp til personale efter involvering i utilsigtede hændelser og langvarig følelsesmæssig belastning.
Se anbefalingerne fra arbejdsgruppen i 2014
Fornyet fokus på vigtigt område
Filmen ”Det andet offer” er nu set af over 75.000 i biografen, og den har givet anledning til en vigtig debat om, hvordan vi passer på dem, der skal passe på alle os andre. Den debat har PS! også bidraget til med flere indlæg.
Prik hul på et tabu: Det er ikke kun patienten, der er offer, når noget går galt i sundhedsvæsenet
Kronik i Jyllands-Posten fra 10. april af fem af PS!’ bestyrelsesmedlemmer, som repræsenterer både arbejdsgivere og ansatte i sundhedsvæsenet:
- Lars Gaardhøj, formand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, regionrådsformand, Region Hovedstaden
- Camilla Rathcke, næstformand, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, formand for Lægeforeningen
- Jens Kristian Hedegaard, næstformand, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Holstebro Kommune
- Harun Demirtas, bestyrelsesmedlem, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, 1. næstforperson, Dansk Sygeplejeråd
- Tanja Nielsen, bestyrelsesmedlem, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, formand for Social- og Sundhedssektoren, FOA
Læs kronikken hos Jyllands-Posten
Direktører og forskere: Danmark forsømmer sundhedspersonale, der begår fejl
Kronik i Altinget den 10. april af:
- Inge Kristensen, direktør i PS!
- Katja Schrøder, lektor, SDU
- Erik Jylling, koncerndirektør, Region Hovedstaden
- Marlene Dyrløv Madsen, fhv. seniorforsker, CAMES Region Hovedstaden
Det andet offer i sundhedsvæsenet
Kronik i Kommunal Sundhed og Dagens Medicin af PS!-direktør Inge Kristensen den 13. marts i forbindelse med den internationale patientsikkerhedsuge.
Debat om second victim på Folkemødet
På årets folkemøde sætter vi også fokus på det andet offer i sundhedsvæsenet med perspektiver fra bl.a. lægerne, regionerne, patienterne og fra instruktøren bag filmen ”Det andet offer”.