Sammen med andre aktører nationalt og internationalt sætter PS! den 17. september fokus på diagnosesikkerhed. Det sker i forbindelse med Verdenssundhedsorganisationen, WHO’s internationale patientsikkerhedsdag, der i år har tema om diagnoser. PS! markerer dagen blandt andet ved at uddele årets patientsikkerhedspris.
Læs om WHO’s World Patient Safety Day 2024
– PS! har gennem de senere år arbejdet med diagnosesikkerhed. Vi har været med til at dokumentere, at diagnosefejl er en hyppig fejltype i det danske sundhedsvæsen med alvorlige konsekvenser for patienterne, for de pårørende, for medarbejderne og for sundhedsvæsenets økonomi. Det glæder mig, at emnet nu får større opmærksomhed både internationalt og herhjemme, siger direktør Inge Kristensen, PS!.
PS! har i 2019 og 2023 været med til at udgive to rapporter, Veje til bedre diagnoser 1 og 2.
Rapporten fra 2019 viser, at Patienterstatningen i 10-årsperioden 2009-2018 har anerkendt 7600 sager, der involverer diagnosefejl, og at der i den sammenhæng er udbetalt 2¼ milliarder i erstatning til patienter.
Rapporten fra 2023 undersøger utilsigtede hændelser, rapporteret til Dansk Patientsikkerhedsdatabase i perioden 2015-20. Den peger på en række problemer i sundhedsvæsenets arbejdsgange og kommunikation i relation til den diagnostiske proces.
Find rapporterne Veje til bedre diagnoser 1 og 2
– Diagnosesikkerhed handler om at undgå diagnosefejl, men også at undgå overdiagnosticering og ulighed i den diagnostiske proces. Det handler om fælles beslutningstagning med inddragelse af patienterne om overvejelser, valg og beslutninger i den diagnostiske proces og at kommunikere både svar og usikkerhed til patienten, siger Inge Kristensen.
Hvordan kan diagnosesikkerheden styrkes?
For at komme nærmere årsager og mulige løsninger har PS! i 2023 taget initiativ til oprettelse af et dansk Netværk for diagnosesikkerhed, der kan diskutere, tage initiativ til og koordinere fremtidige indsatser for øget diagnosesikkerhed i det danske sundhedsvæsen. Netværket har medlemmer, der repræsenterer en række forskellige sundhedsfaglige og forskere med interesse for områder.
Læs om Netværk for diagnosesikkerhed
PS! har også et internationalt netværk på diagnoseområdet, blandt andet deltog den internationalt anerkendte ekspert Hardeep Singh ved årets danske patientsikkerhedskonference i april. Singh stiller sig også til rådighed som sparringspartner for eventuelle kommende indsatser i det danske sundhedsvæsen. PS! koordinerede desuden en dansk delegation, der deltog ved den internationale diagnosekonference i Utrecht sidste år.
I international litteratur er foreslået en række løsninger for at forebygge diagnosefejl og styrke den diagnostiske proces. Den amerikanske organisation AHRQ arbejder meget med diagnoseområdet og har udgivet en række værktøjer til styrkelse af den diagnostiske proces. En international forskergruppe med interesse for diagnosefejl og den diagnostiske proces har for nylig publiceret en artikel, hvor de opridser deres visioner for, hvordan feedback på både individ- og systemniveau kan bidrage til ”diagnostic excellence”. Forfatterne har lanceret en platform, der samler redskaber og værktøjer, der kan anvendes til at styrke den diagnostiske proces.
Sådan markeres dagen
PS! markerer den internationale patientsikkerhedsdag ved at uddele årets patientsikkerhedspris, der i år gives til en person, afdeling eller organisation, der har arbejdet med at inddrage patienter og borgere for at opnå større diagnosesikkerhed. Vinderen offentliggøres den 17. september.
PS! deltager desuden med et oplæg ved Styrelsen for Patientsikkerheds temadag om diagnosesikkerhed. Oplægget introducerer begreberne diagnosefejl og diagnosesikkerhed og giver et indblik i de to rapporter ”Veje til bedre diagnoser 1 og 2” som Dansk Selskab for Patientsikkerhed har lavet i samarbejde med Patienterstatningen og Styrelsen for Patientsikkerhed. Rapporterne understreger, at diagnosefejl er en stor patientsikkerhedsudfordring. Der gives en kort intro til nogle af de ressourcer som kan hjælpe og inspirere til videre arbejde. Det er gratis at tilmelde sig.
Se programmet for Styrelsen for Patientsikkerheds temadag om diagnosesikkerhed
Vær med til at sætte fokus på dagen
PS! opfordrer det danske sundhedsvæsen til at deltage i dagen den 17. september.
Hvis I vil være med til at markere den internationale patientsikkerhedsdag sammen med os, er der her nogle forslag til aktiviteter, der kan igangsættes på dagen:
- I kan sætte fokus på dagen og jeres arbejde med teamet via jeres forskellige kommunikationsplatforme: Hvor ser I udfordringer, hvor ser I løsninger, og hvor kan vi fremme løsningerne?
- Hvis I har bygninger, der kan lyse op, så overvej at sætte orange spot på dem. WHO har valgt den orange farve til at symbolisere den centrale rolle, patientsikkerhed spiller i landes bestræbelse på at opnå universel sundhedsdækning.
- I er selvfølgelig også velkomne til at gøre brug af og dele de artikler og materialer, PS! vil dele på dagen via nyhedsbrev, X og LinkedIn.
- I kan ændre jeres profil- og coverbillede på sociale medier på dagen.
Find logoer og andre kampagnematerialer hos WHO
World Patient Safety Day
Den internationale patientsikkerhedsdag, World Patient Safety Day, blev etableret i 2019 og markeres årligt den 17. september. Hvert år vælges et nyt tema for dagen, og i år er diagnosesikkerhed kommet på dagsordenen.
Den internationale patientsikkerhedsdag spiller sammen med WHO’s ti-årige handlingsplan på patientsikkerhedsområdet, Global Patient Safety Action Plan 2021–2030.