Fødderne er i sikre hænder

Den 21. september foregår Fodens Dag, og det markerer de 18 kommuner i I sikre hænder ved at sætte ekstra fokus på deres arbejde med at forebygge tryksår.

Kommunerne i I sikre hænder markerer Fodens Dag d. 21. september med en masse arrangementer på plejecentre og i hjemmepleje/sygepleje.

– Fødderne er i sikre hænder.

Med det budskab markerer de 18 kommuner i I sikre hænder Fodens Dag, som løber af stablen den 21. september.

Foden er et af de steder på kroppen, hvor der er størst risiko for, at der opstår tryksår. Men ofte er det et overset sted på kroppen. Derfor sætter projektet I sikre hænder ekstra fokus på tryksår og foden på Fodens Dag.

– Med I sikre hænders tryksårsindsats og forbedringsmetoderne har kommunerne vist, at det kan lade sig gøre at udrydde tryksår i ældreplejen, der ellers tidligere blev opfattet som uundgåelig hændelse, siger projektleder i I sikre hænder, Tina Lynge fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed:

– Nu har personalet i kommunerne fået en øget opmærksomhed og en større systematik om tryksår, hvilket betyder, at de ikke opstår på selv de mindste steder på kroppen som eksempelvis fødderne.

På Fodens Dag 2016 udsmykkede social- og sundhedshjælpereleverne på Frederiksberg gangene i hjemmeplejen med plancher, hvor man kunne læse alt om fødder, og hvad man skal være opmærksom på hos borgeren.

Om I sikre hænder
Projekt I sikre hænder giver borgerne i ældreplejen en sikker pleje og behandling blandt andet ved at reducere antallet af tryksår, medicinfejl, fald og infektioner.
18 kommuner deltager i I sikre hænder, og Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Sundheds- og Ældreministeriet og KL står bag.
Besøg I sikre hænders hjemmeside

Kommunerne afholder arrangementer

De seneste år har kommunerne i I sikre hænder markeret Fodens Dag med stor succes. På plejecentrene og hjemmeplejen/sygeplejen sker der forskellige begivenheder i forbindelse med dagen. For eksempel er der mange steder, hvor personalet tilbyder borgerne fodbad og eftersyn af fødderne.

I sikre hænders tryksårsindsats

– Det er en god anledning for personalet til at sætte ekstra fokus på forbedringsarbejdet i I sikre hænder og mere specifikt indsatsen omkring forebyggelse af tryksår. Vi opfordrer plejecentrene og hjemmeplejen/sygeplejen i de 18 kommuner i I sikre hænder til at markere Fodens Dag, siger Tina Lynge:

– Det er første gang, at de 13 kommuner, som blev en del af I sikre hænder i 2016, er med i Fodens Dag. Jeg glæder mig til at se, hvad de finder på.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed – der sammen med Sundheds- og Ældreministeriet og KL står bag I sikre hænder – stiller materialer til rådighed for kommunerne, som de kan bruge i forbindelse med arrangementer på Fodens Dag. Blandt andet vil personalet i alle kommunerne gå rundt med badges, som gør opmærksom på, at foden er i risiko for tryksår.

På Fodens Dag 2016 tilbød personalet på Gråsten Plejecenter fodbad og -massage til alle beboerne.

Du kan følge dagen på I sikre hænders hjemmeside og på Twitter på #isikrehænder.

Det er de statsautoriserede fodterapeuter, der står bag Fodens Dag. Udover arrangementerne i kommunerne i I sikre hænder sker der en masse andre ting over hele landet den 21. september.

Find mere om