Nyt dansk værktøj udpeger patienter i risiko for fejldiagnose

Et nyt dansk værktøj har potentiale til at advare om risiko for fejl- og overdiagnose. Metoden er i første omgang udviklet til diagnose af af kronisk obstruktiv lungesygdom, KOL, en tilstand, der hyppigt fejldiagnosticeres, men tilsvarende metode kan anvendes på andre sygdomme også. Metoden er udviklet ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Københavns Universitet. På grundlag af 284.154 patienter fra Landspatientregisteret har forskerne identificeret en række typiske forløb for patienter med KOL. Ideen er, at værktøjet skal kunne advare, hvis lægen er i gang med at stille en diagnose, der ikke passer til det typiske forløb. Forskningen er offentliggjort i npj (nature partner journals) Digital Medicine.

Fagligt Nyt om patientsikkerhed er et nyhedsbrev, der udgives af PS!, og som udkommer ca. 6 gange årligt. Det formidler nyt om de seneste nationale og internationale forskningsresultater, begivenheder, trends og meninger inden for patientsikkerhed. 
Tilmeld dig Fagligt Nyt


Jørgensen, I.F., Brunak, S. Time-ordered comorbidity correlations identify patients at risk of mis- and overdiagnosis. npj Digit. Med. 4, 12 (2021). https://doi.org/10.1038/s41746-021-00382-y

https://www.nature.com/articles/s41746-021-00382-y

Find mere om