Frivillige deler erfaringer fra Sikkert Seniorliv

Sikkert Seniorliv er afsluttet, men indsatserne lever videre. I Faaborg-Midtfyn Kommune tager to af de frivillige fra projektet på besøg til nabokommuner og holder oplæg med information om depression i alderdommen og personlige fortællinger. Det gør indtryk.

Deltagere fra Faaborg-Midtfyn Kommune på det sidste læringsseminar med Sikkert Seniorliv i maj 2019. For bordenden ses Elsebeth Glasdam. Hanne Storm er i den røde trøje til højre.

Da Tove Juul Kristensen, der er forebyggelseskonsulent i Nordfyns Kommune, hørte om projektet Sikkert Seniorliv, vidste hun med det samme, at det ville være et godt tema til en sundhedscafé i kommunen.

– Jeg har ledt længe efter et eller andet, der kan sætte ord på det med, at det er svært at blive ældre, og at man faktisk kan have depressionslignende tendenser, men det er jo ikke noget, man snakker om, siger Tove Juul Kristensen.

Hun blev anbefalet at kontakte Hanne Storm og Elsebeth Glasdam, som begge er valgt ind i Ældrerådet i Faaborg-Midtfyn Kommune, og som har været frivillige i projektet. Allerede samme aften var der indgået en aftale.

– Vi sagde ja med det samme, selvfølgelig gjorde vi det, lyder det samstemmende fra de to ildsjæle.

Om Sikkert Seniorliv
Sikkert Seniorliv havde til formål at opspore og forebygge aldersdepression.
I projektet deltog kommunerne Faaborg-Midtfyn, Horsens og Thisted.
Projektet blev støttet af TrygFonden og afsluttede i efteråret 2019.
Læs mere om Sikkert Seniorliv

Stor interesse for Sikkert Seniorliv

Den 10. januar 2020 var der sundhedscafé i Bogense. De sidste par gange havde der været 20-25 deltagere, men denne gang dukkede hele 40 personer op til caféen med Sikkert Seniorliv som tema.

Hanne Storm indledte med at fortælle om symptomer på depression hos +65-årige, som de selv har lært om under forskellige oplæg i forbindelse med projektet.

Derefter fortalte Elsebeth Glasdam sin historie om, hvordan hun mistede først sin mand og siden sin datter på ganske kort tid. Hun har tidligere fortalt sin historie til journalister, men aldrig stået foran så stor en forsamling før.

– Det i sig selv var grænseoverskridende, og det sagde jeg også til dem. Men det føltes godt. Mange kom hen til mig bagefter, som havde oplevet noget af det samme, siger Elsebeth Glasdam.

– Det var tydeligt, at det rørte mange mennesker, også nogle som ikke havde mistet, men som kunne sætte sig ind i det, supplerer Hanne Storm.

– Jeg tror, at det betød, at de kunne se, at man godt kan komme hel ud på den anden side. At åbenhed er vigtigt, også for at komme videre. Det er vigtigt at tale om. Og man er også nødt til selv at gøre noget, man er nødt til at hanke op i sig selv for at komme videre, siger Elsebeth Glasdam.

Elsebeth Glasdam og Hanne Storm

Gode reaktioner på personlig fortælling

Ifølge Tove Juul Kristensen har reaktionerne efterfølgende været rigtig gode:

–  Især Elsebeths fortælling syntes folk, var utrolig stærk. At hun kunne stille sig op og fortælle om det, hun har været igennem. Hun fortalte om, at hun holdt op med at handle i den lokale by, fordi folk vendte sig, når de så hende. Det var tydeligt, at det var noget, folk kunne genkende fra sig selv, og at det virkede stærkt.

– Og så bliver det på en eller anden måde meget mere håndgribeligt. Det er en helt almindelig kvinde, der fortæller sin historie, og det gør indtryk, at hun er kommet igennem sorgen og over på den anden side, siger Tove Juul Kristensen.

Ifølge Hanne Storm er styrken ved deres oplæg netop, at de er helt almindelige mennesker:

– Det er fuldstændig underordnet, hvilken uddannelse og baggrund vi har. Det vil vi slet ikke ind på. Vores rolle er, at vi er frivillige i civilsamfundet.

Det er også noget, Tove Juul Kristensen efterfølgende har fået god respons på fra ledelsen:

– Det er ikke en psykolog eller ekspert, men nogen, der har mærket noget på egen krop. Det taler meget godt ind i, hvordan vi i vores kommune arbejder sammen med civilsamfundet. Så på mange måde var det det ideelle oplæg for os.

En hjælp til at åbne op

Tove Juul Kristensen håber, at oplægget kan hjælpe med at få flere ældre i risiko for depression til at åbne op.

–  Jeg synes normalt, at jeg har succes med at få folk til at åbne sig som forebyggelseskonsulent, men for nogen kan det være rigtig svært at fortælle sådan nogle ting, hvor man måske får en tåre i øjet. Jeg kan håbe, at der er nogen, der åbner op på baggrund af det, de har hørt, siger Tove Juul Kristensen.

Derudover håber hun, at det får flere til at være opmærksomme på deres medmennesker, og at de har fået mod på at henvende sig til andre og ikke være berøringsangste.

– Elsebeth sagde faktisk noget, som rigtig mange tog til sig: ”Når I møder en, så behøver I ikke sige noget. I kan bare lægge hånden på skulderen og vise, at I er der.” Det var meget stærkt, siger Tove Juul Kristensen.

Hele turen værd

Hanne Storm og Elsebeth Glasdam sluttede deres oplæg af med at fortælle om Sikkert Seniorliv, og så havde de taget forskellige brochurer med om selvmordsforebyggelse, om at være pårørende til en person med depression, samt hvor man kan henvende sig.

– Ligesom det også var målet med projektet, så håber vi på, at flere får øjnene op for, at der er rigtig mange, som får en form for depression, hvor der er behov for at få hjælp eller behandling. Og vi håber også på, at det kan skabe en større opmærksomhed hos praktiserende læger, hvis der er flere, der begynder at opsøge dem, siger Hanne Storm.

De er ikke i tvivl om, at deres oplæg har været med til at rykke noget i Bogense.

– Bagefter kom der en mand hen til mig og sagde: ”Tak for en god formiddag. Det, du fortalte, har fået mig til at tænke, at nu skal jeg gå til lægen.” Hvis bare én ud af de 40 deltagere går til lægen, fordi han kunne genkende nogle symptomer, så har det været hele turen værd, siger Hanne Storm.

Sikkert Seniorliv er officielt afsluttet, og de to frivillige tror da også, at interessen vil dø ud på et tidspunkt. Men det er ikke nu. I april skal de holde oplæg til endnu en sundhedscafé i Nordfyns Kommune, denne gang i Otterup. Til efteråret skal de til Kolding, og de har oplevet interesse fra flere.

Selv når der ikke er flere aftaler i kalenderen, så er de ikke i tvivl om, at de har spredt nogle ringe i vandet, der vil fortsætte.

Læs mere om Sikkert Seniorliv


Vrisne Vagn, Nervøse Norma og Glemsomme Gunnar

Sikkert Seniorliv var et to-årigt projekt, hvor professionelle og frivillige sammen fandt nye veje til at opspore og forebygge depression i alderdommen. Projektet sluttede i efteråret 2019. Udover Faaborg-Midtfyn Kommune deltog kommunerne Horsens og Thisted i projektet.

I alle kommuner blev der udviklet materialer og tiltag, som er delt her på hjemmesiden. I Faaborg-Midtfyn Kommune udviklede de bl.a. postkort om ’Vrisne Vagn, ’Nervøse Norma’ og ’Glemsomme Gunnar’, hvor der var beskrevet nogle af de symptomer og signaler, som kan være tegn på begyndende depression.

Hanne Storm og Elsebeth Glasdam havde postkortene med til Bogense, og de kunne mærke, at de var med til at skabe genkendelse.

Materialer fra kommunerne

Se postkortene her (pdf)


Sikkert Seniorliv havde til formål at opspore og forebygge aldersdepression.

I projektet deltog kommunerne Faaborg-Midtfyn, Horsens og Thisted.

Projektet blev støttet af TrygFonden og afsluttede i efteråret 2019.

Find mere om